0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Președintele CJ Radu Moldovan: Este o cerere imensă de ingineri!

Prezent ieri la inaugurarea noii clădiri a Universității Tehnice Cluj-Napoca, președintele Consiliului Județean Radu Moldovan a precizat că este o cerere imensă de ingineri. Acesta a mai dat de înțeles că inclusiv instituția pe care o conduce este afectată de lipsa acută de resursă umană din acest domeniu.

„Niciodată, dar niciodată n-a existat o asemenea cerere pentru ingineri ca acum”, a precizat rectorul Universității Tehnice, Vasile Țopa, ieri la inaugurarea noului sediu al UTCN de la Bistrița.

Lipsa specialiștilor din acest domeniu a fost punctată și de președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, care a spus că și instituția pe care o conduce are de suferit din această cauză:

„Este o cerere imensă de ingineri și nu vă spun cum lucrăm la Consiliul Județean cu toate proiectele. Sunt convins că e la fel și în mediul privat. (…) Știm cum evoluează piața de construcții, știm că și aici este o lipsă de resursă umană destul de mare”, a punctat Radu Moldovan.

Acesta a mai spus că una dintre condițiile puse Universității Tehnice pentru a primi bijuteria de pe Pietonalul Liviu Rebreanu a fost ca să fie primiți cât mai mulți studenți:

„Am făcut o înțelegere cu Universitatea Tehnică pentru ca un număr cât mai mare de tineri să poată să urmeze studiile superioare aici și de ce nu, peste câțiva ani să ne întâlnim cu un număr important de cadre didactice care vor preda în extensie care sunt din județul Bistrița-Năsăud”, a completat președintele Consiliului Județean.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Motto:
    „Cele cinci functii care dau viaţă unei Universităţi constiente si responsabile de misiunea ei în stat sunt: cercetarea si creaţia stiinţifică, pregătirea profesională, educaţia naţională a viitoarelor elite, asigurarea vieţii materiale si morale a studenţimei, răspândirea stiinţei în masele largi ale neamului.”
    (Iuliu Haţieganu- Preocupări universitare; Revista”U”, Bucuresti, nr.1, dec. 1943)

    Să învăţăm de la alţii ce înseamnă un campus universitar. Una dintre universitatile de top din lume este Newcastle University London, cu o traditie academică excelentă si o istorie de 180 ani. Campusul din Londra ofera in prezent programe universitare si postuniversitare in afaceri, create de Newcastle University Business School (NUBS) si adaptate la mediul din Londra. NUBS este acreditat de cele trei organisme principale la nivel mondial de acreditare pentru afaceri (AACSB, AMBA, EQUIS). Campusul din Londra oferă, de asemenea, programe de pregătire universitara pentru studentii din toată lumea. Cadrele universitare sunt lideri in domeniul lor de activitate – cei mai multi sunt cercetatori activi cu experienta in industrie. Acest lucru ofera studentilor o intelegere aprofundata a celor mai recente idei si evolutii in societate. Campusul este, de asemenea, o comunitate academica unita, ceea ce devine mai usor pentru studenti sa faca schimb de idei si să profite din plin de resursele disponibile. Campusul este situat la marginea celebrului Square Mile, hub-ul central pentru afaceri. Silicon Roundabout, al treilea cel mai mare cluster de start-up tech din lume, este in apropiere, precum si zona de moda din Shoreditch.

    Si la Bistrita au existat initiative in această directie care, din păcate, au rămas in faza de „bune intentii”. Încă din anul 2006 liberalul Ioan Turc, pe atunci viceprimar al Bistritei a propus amenajarea unei zone de dezvoltare economică la Sărata, respectiv a parcului industrial Bistrita-Sud. De asemenea tot aici era prevăzută construirea unui campus modern pentru învățământul universitar tehnic al extensiei UTCN Bistrita. In acest sens, urma să se facă negocieri cu mediul de afaceri pentru a stabili ce specializări se cer pe platforma economică a Bistriței. De asemenea , urma ca pe baza unor acorduri, mediul de afaceri să susțină inclusiv bursele pentru studenți. Ulterior, prin anul 2012, administrația PSD-istă a Bistritei sub bagheta primarului Ovidiu Cretu a preluat ideea realizării parcului industrial de la Sărata, dar a renunțat la proiectul campusului universitar, iar pe de altă parte a realizat o investiție subdimensionată ca suprafață și utilități. Parcul industrial a fost finalizat in 2015 si de atunci popularea lui cu activitati industriale a fost extrem de redusă.
    De aceea actualul primar Ioan Turc a inclus in programul său electoral din 2020, atât redimensionarea si vitalizarea Parcului Industrial de la Sărata, ca suprafață și utilități, cât și racordarea acestuia la rețeaua de cale ferată. Pe de altă parte se impune încurajarea localizării în parc a afacerilor inovative, pornind de la angajarea unei echipe de management și marketing performantă. O primă necesitate ar fi legătura directă a Parcului Industrial de orasul Bistrita prin prelungirea DC-8G până la Podul Berăriei, evitându-se astfel aglomeratia din localitatea Viisoara.
    Programul lui Ioan Turc nu a renuntat la edificarea unui campus pentru învățământul universitar tehnic, în Parcul Industrial precum si organizarea unui program pentru învățământul profesional. In acest sens, Primăria Bistrita si-a propus creatra unui centru de formare în industrii creative și în IT împreună cu Universitatea Tehnică, Universitatea de Artă și Design și Universitatea Babeș-Bolyai. Pregatirea forței de muncă în aceste sectoare fie prin formare, fie prin reconversie profesională va atrage firme din Cluj-Napoca în deschiderea unor filiale în sectorul IT la Bistrița. Astfel, mulți tineri talentați din Bistrița se vor putea reîntoarce acasă, unde vor putea câștiga bine, iar banii vor avea altă valoare decât în centre extra-scumpe, precum Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...