1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Preotul Crin Triandafil Theodorescu, despre Paula, mămica eroină răpusă la 20 de ani de Covid: „E totul atât de stupid și revoltător!”

Paula Roș se numără printre cele mai tinere persoane răpuse de Covid-19 în județul nostru. S-a trezit la 20 de ani cu un copil în pântece, infectată cu temutul virus. A luptat două săptămâni cu Covid-19, iar când parcă s-a asigurat că băiețelul ei e pe mâini bune s-a dus la cer. Aceasta va fi înmormântată astăzi, iar preotul Crin Triandafil-Theodorescu i-a văzut sicriul alb în capela sa și-a amintit de „un furt” pus la cale împreună… Mesajul preotului este sfâșietor:

La vârsta la care majoritatea tinerilor abia gustă din viață, Paula se căsătorea și avea un bebeluș pe drum. Toată viața i-a fost dată peste cap când s-a infectat cu Covid. Nimeni nu știe exact unde și când, mai ales că restul membrilor familiei sunt negativi.

A încercat să țină sub control simptomele bolii o săptămână acasă, iar în data de 11 septembrie a ajuns la Spitalul Județean de Urgență, fiind internată pe Secția Covid. O zi mai târziu starea i se înrăutățea și ajungea la Terapie Intensivă.

Cât timp a fost conștientă, Paula i-a implorat pe medici să îi salveze copilașul nenăscut. Mai mult, se pare că a refuzat tratamentul agresiv recomandat de medici pentru Covid pentru a-și salva bebelușul.

Miercuri, medicii au decis să facă cezariană, pentru a o putea intuba și a-i oferi o șansă la viață Paulei. Băiețelul născut prematur a fost transportat cu elicopterul la Cluj-Napoca, unde se află și în prezent. Se pare că după operația de cezariană Paula a intrat în comă, iar vineri nu a mai putut lupta și a mers la cer.

Ieri a ajuns la capela din Lușca, iar astăzi, la 12:00 va fi condusă pe ultimul drum de familie și apropiați. Văzându-i sicriul alb în capela din Lușca, preotul Crin Triandafil-Theodorescu își amintește că Paula a luat parte la proiectul său nebunesc, care-i îndeamnă pe tineri, cu complicitatea sa, să fure o carte.

Mesajul transmis de preot este sfâșietor:

Paula e întinsă într-un sicriu alb în capela din Lușca. Încerc să-mi imaginez chipul ei. Are 20 de ani și n-am cunoscut-o; poate ne-am împletit pașii pe vreun trotuar, poate că am admirat-o râzând în vreun grup de liceeni ieșind pe porțile colegiului, poate. Într-o zi m-am trezit cu un mesaj de la ea, dorea să-mi ”fure” o carte. Ador să fiu furat la cărți. În urmă cu trei ani am citit că o elevă a fost prinsă încercând să fure o carte. Mi s-a părut exact motivul pentru care planeta nu implozează.

De atunci mă ofer să mi se fure cărți, vin te miri de unde tineri cu pretenții și eu le împachetez în hărtie de ziar cartea dorită împreună cu o ciocolată și le-o ascund, și ei mi-au furat cartea și undeva, în ceruri, un înger mai aruncă ceva în talgerul opus păcatelor mele. După cum vedeți, nu sunt chiar așa de dezinteresat. Am și eu aranjamentele mele cu veșnicia, micile mele meschinării existențiale. Și Paula mi-a cerut o carte; i-am împachetat-o, i-am lăsat-o undeva și-am căzut de acord să nu ne cunoaștem, să rămânem așa, uniți de-o carte, pe neve.

Azi sunt la sicriul ei. Are 20 de ani și un soț care plânge lângă sfeșnic, și în spital un băiețel născut prin cezariană, un miracol săvârșit de medici, Dumnezeu să le binecuvânteze mâinile; cu Paula n-au mai reușit miracolul. Covidul a măcinat-o rapid, lovindu-i trupul delicat, fragilizat de neputința medicilor de a interveni în cazul unei purtătoare de sarcini.

Fix sub sicriul alb al Paulei creștea un păr bătrân, bătrân. Văzuse războaie părul ăla, iubiri și despărțiri, lacrimi și blesteme, îl prinsesem în livada casei parohiale și-mi povesteau moșnegii cu capete de argint că era la fel de înalt și atunci când zgâriau ei tăblițele prin școală, încălțați în opinci din piele de porc sălbatic din pădurile Luștii.

Din perele alea parfumate mușcam cu sete în fiecare august. Și într-o zi l-am tăiat. Am strâns ochii și l-am tăiat, orbește, nebun, l-am tăiat. Ca să construiesc o capelă funerară, că alt loc nu mai exista. Să construiesc o casă a morții, am tăiat părul, l-am tăiat. Și cerurile s-au deschis și s-a auzit un glas ca în Moromeții, Crin, pentru ce-ai tăiat părul, Crin? L-am tăiat să construiesc o casă pentru morții noștri, Doamne. De aia. Odată cu părul acela am tăiat și mărul preferat al lui Mihai, și cireșii Ei, din care-i făceam în iunie cercei, și caișii parfumați în care să cățărau copiii parohiei. Plantați de mâinile mele, de mâinile alea care cresc drept din suflet. Ca să fac o casă a morților. Mi-am tăiat livada cu aceleași mâini cu care am plantat-o.

Înțelegeți?

Că e atât de absurd totul, părul prăbușit, casa morții, cimitirul din spatele capelei, Hristosul de pe cruce, Paula întinsă în sicriul alb, atât de nedrept, stupid și revoltător, atât de irațional! Cum să moară Paula la 20 de ani, cum? Cum să plantezi o livadă pentru copilul tău, pentru iubita ta, și pe urmă să o tai ca să ridici capelă funerară, cum? Cum să-L bați în cuie pe Dumnezeu, cum să-L îngropi și să-L arunci în adâncul pietrei reci pe izvorul vieții Însuși?

Altă ieșire din întunericul ăsta nu știu decât că Hristos a înviat!  Și dacă Hristos a înviat, atunci Paula e într-o livadă cu părul meu, sub cireșul iubitei mele, citind ”Să nu spui niciodată pentru totdeauna” de Jennifer Armentrout, și-l are pe Hristos cel Înviat din morți semn de carte și pe Maica Domnului umbrar parfumat.

Citește liniștită, Paula, aici toate sunt bune, fii în pace, tu citește-ți cartea. Că nu e niciodată pentru totdeauna celui care crede în Dumnezeu, copila mea. Niciodată pentru totdeauna.

Foto: Darius Roș

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...