Totul e pe consumerism, pe cadouri artificiale, pe trăirea artificială – așa vede transformarea Crăciunului în ultimii ani preotul Bogdan Daniel, de la Parohia Ortodoxă Română Unirea 2 din Bistrița. Sfatul său e să nu uităm de esența sărbătorilor și să le trăim frumos și cu sens.
Sărbătorile din 2024 sunt tot mai departe de adevărata lor semnificație, iar preotul Bogdan Daniel, de la Parohia Ortodoxă Română Unirea 2 din Bistrița, vorbește cu sinceritate despre provocările acestei perioade.
După 12 ani și jumătate de slujire la Viile Tecii, părintele slujește de un an și jumătate în această parohie. Întrebat fiind cum arată Crăciunul în 2024, acesta răspunde cuprinzător:
„Dificile. Totul e pe consumerism, pe cadouri artificiale, pe trăirea artificială. Tradițiile nu mai sunt tradiții, sunt mult mai moderne și schimbate. E trist că oamenii își programează vacanțe, cabane și tot felul de petreceri chiar de sărbători, în această perioadă binecuvântată, și uită, de fapt, esența sărbătorii. Suntem prea ocupați să ne decorăm casele, geamurile, brăduții și uităm că, uneori, casa frumoasă e doar pustie.”
În ciuda tendinței generale de a pune accentul pe exterior, bisericile continuă să fie pline în preajma marilor sărbători:
“De Paște și de Crăciun, oamenii vin la biserică. Vin și parcă au un dor de a veni, se vede pe ei. Oricât de rău ar fi omul, Dumnezeu lasă în sufletul lui o parte din El care, când Îl cauți, se activează. Dar, din păcate, când revin la viața cotidiană, iarăși uită și Îl dau la o parte, așteptând următorul Paște sau Crăciun pentru a-L căuta.”
De Ziua României, tinerii au venit în costum popular la biserică
În ciuda faptului că slujește într-un cartier al Bistriței, biserica se umple de sărbători, inclusiv cu tineri. Mai mult, aleg să vină îmbrăcați la biserică în haine tradiționale, cum se întâmplă la sărbători în zonele rurale.
„Mai sunt și tineri care vin la biserică. Mare mi-a fost bucuria când, de 1 Decembrie, enoriașii s-au îmbrăcat în costume populare. Sunt sigur că și acum, de Crăciun, vor prefera straiele populare, păstrând astfel vii originile.”
Cât despre slujbele sale, părintele reușește să-i mențină atenți pe enoriași printr-o abordare vie și lăuntrică: “În biserică, slujba nu se face niciodată aceeași. Este aceeași la bază, dar cu altă trăire. Și, de fiecare dată, cum exprimăm noi trăirea, ca și preoți, așa percep și oamenii.”
Preotul Daniel este un model de implicare pentru comunitatea sa. În perioada postului, a organizat repetiții cu copiii pentru a învăța colinde și a înțelege mai bine semnificația Crăciunului. Tot împreună cu ei și cu părinții lor, a împodobit bradul după liturghie:
“La slujbă, îi implic activ pe copii: băieții sunt în altar, fetele aici, în față, și fiecare mă ajută, pe rând. Chiar dacă unii, fiind mai mici, nu înțeleg exact ce se întâmplă, e ca într-o familie: cel mare îl învață pe următorul.”
Pe final, preotul Bogdan Daniel ne amintește ce este cu adevărat important: „Să trăim frumos și cu sens. Să ne bucurăm de sărbători împreună cu familia. Să prețuim acele momente, pentru că nu știm când vor fi ultimele.”