O nouă premieră se înregistrează la nivelul județului nostru. Comuna Spermezeu e pe punctul de a-și pierde ”un frate” din Belgia. Consiliul primarilor a decis să rupă înfrățirea cu comuna bistrițeană. CARE e motivația ce stă la baza deciziei edililor belgieni:
Comunele și orașele din țară, implicit din județ, sunt înfrățite cu orașe și comune din lumea întreagă.
Între comuna Spermezeu și orașul belgian Zemst există o relație lungă de TREI DECENII. Aceasta a fost oficializată prin ”înfrățire”, acum 11 ani.
Deși între cele două localități au existat numeroase schimburi, și chiar un ajutor anual de 3.000 de euro pentru comuna bistriteana, conform Digi24.ro, autoritățile belgiene vor să rupă relația.
”Acum consiliul primarilor decide unilateral să întrerupă înfrățirea, fără să consulte consiliul local. Acesta susține că nu i-a putut contacta pe colegii din Spermezeu în ultimul an. Am fi putut fi chemați, deoarece avem contacte bune în Spermezeu în cadrul CD&V. Însă putem înțelege că aleșii nu mai sunt dispuși să plătească anual 3.000 de euro. Dar ar trebui, așadar, să se rupă întreaga înfrățire?“, a declarat consilierul CD&V Erik Moens, conform sursei citate.
„Ne-ar fi plăcut să știm ce fac cu cei 3.000 de euro. Am apelat și la CD&V, dar nu ne-au putut pune în legătură cu administrația locală. Cu toate acestea, nu avem intenția de a rupe toate legăturile cu localitatea românească. Dar finanțarea unei astfel de municipalități nu mai este posibilă. România aparține Uniunii Europene și primește, de asemenea, subvenții prin intermediul acesteia” a declarat primarul orașului Zemst, Veerle Geerinckx.
Contactat de reporterii Bistrițeanul.ro, primarul comunei Spermezeu a explicat căvrea ca înfrățirea să rămână, dar fără ajutor financiar. În ceea ce privește acuzele aduse, edilul neagă.
”Fostul primar al orașului Zemst, cel cu care am și semnat înfrățirea, mi-a trimis de ceva vreme mesaje că actualul primar ar vrea să rupă înfrățirea. E drept că nu am prea luat în seamă, și acum uite că se întâmplă. În ceea ce privește acuzele aduse, susțin sus și tare, și pot și demonstra, că din anul 2012, Zemst nu a mai contribuit financiar. Atunci ne-au dat 9.000 de euro- câte 3.000 de euro pe o perioadă de trei ani- pentru școala primară clasele I-IV din Spermezeu. Dar de atunci nu ne-au mai trimis acești 3.000 de euro anual. Le-am explicat că acum, 3.000 de euro nu mai sunt ce erau înainte, prin anii 90. Și că mai bine stăm să se adune mai mulți și atunci mai poți face una, alta. Nu pot spune nici că nu au dat de noi. Am mailuri de corespondență cu cei din consiliu. Că au vrut să ne ajute să construim toaletele pentru școala de la Hărmăsău. Mi-au tot cerut tot felul de acte și lămuriri până le-am spus că nu mai avem nevoie de ajutor că ne descurcăm. Oricum, relația dintre Spermezeu și Zemst nu a fost întreținută atât de mult de legătura dintre primării, ci cu un grup de prieteni de acolo. Așa că am stabilit să rămână înfrățirea, dar fără ajutor financiar. Că oricum din 2012 nu a mai fost niciun ajutor financiar. De atunci am mai primit o camionetă și o mașină de pompieri, pentru care le-am mulțumit frumos de fiecare dată. Așa că le-am propus să ne axăm doar pe schimb de experiențe și evenimentele culturale” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi.
Foto deschidere – Digi24