„Culori și Umbre” se intitulează spectacolul interactiv de pian susținut de Nicolae Dumitru, profesor la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București. Va fi o premieră, pentru Bistrița.
Pianistul Nicolae Dumitru va susține în premieră la Bistrița, vineri, 15 octombrie 2021, de la ora 19.00, un spectacol interactiv de pian și multimedia.
Protagonistul a promis la sfârșitul spectacolului inclusiv o surpriză pregătită special pentru publicul din Bistrița.
Se va intra pe baza certificatului verde și a biletului de intrare care costă 15 lei.
În program:
- Claude Debussy – 12 preludii
Recitalul de pian va fi completat de proiecții video realizate de Andrei Silviu (TVR)
Nicolae Dumitru a început să studieze pian în particular, cu profesoara Sonia Ratescu și, ulterior, cu maestrul Dan Mizrahy. Sub îndrumarea acestuia și-a pregatit debutul concertistic, în 1987, pe scena Atheneului Român.
A fost acompaniat atunci de Orchestra de Cameră a Medicilor, dirijată de regretatul Ermil Nichifor.
Nicolae Dumitru a devenit întâi stagiar al Colegiului „Gnessin” din Moscova, iar apoi absolvent al Academiei Ruse de Muzica “Gnessin”. A studiat la clasa maestrului emerit Mihail Sayamov. Sub conducerea lui a parcurs studiile postuniversitare, lucrând și cu profesorul Emmanuel Monaszon.
În perioada studiilor, Nicolae Dumitru a concertat ca solist al Filarmonicii Academice de Stat din Moscova. A fost, totodată, și solistul filarmonicilor din Nijni – Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod.
După întoarcerea în țară, în 2002, Nicolae Dumitru și-a continuat activitatea solistică pe scenele principalelor filarmonici din țară. A fost și invitat al Filarmonicii „George Enescu” din București. Alături de Orchestra Națională Radio a realizat prima interpretare radio a Concertului pentru pian și orchestra de Antonin Dvorak.
Nicolae Dumitru susține și numeroase recitaluri în țară (unele dintre acestea chiar în spații neconvenționale) și în străinătate.
Artistul se implică în calitate de pianist și în proiecte care îmbină genuri muzicale diferite (clasic și folk), sau chiar arte (Poveste pentru pianiști și măști, la Teatrul Act).
În acest moment pianistul este rofesor la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”. Susține numeroase lecții deschise, masterclass-uri și workshop-uri la liceele de muzică în diferite orașe. În 2013 a inițiat proiectul național de recitaluri educative „ConCerto!” adresat tinerilor. Acesta se desfășoară în principalele centre filarmonice și culturale din țară.