-3.7 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Premieră națională: Cursuri prin care polițiștii bistrițeni învață să interacționeze cu pacienții cu tulburări psihice

În cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud a început astăzi cursul pilot „Abilități de bază în interacțiunea forțelor de ordine cu pacienții cu tulburări psihice”.

Cursul, creat în cadrul parteneriatului dintre Asociația Autism Europa Bistrița, Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud și Spitalul Județean de Urgență Bistrița, de către medicul primar psihiatru, doctor în științe în medicale Claudia Ștefănescu și psihologul clinician Ana Dragu este destinat agenților care aplică legea.

Acesta se adresează și comunităților care doresc să își instruiască forțele de ordine cu privire la o intervenție eficientă în cazuri de criză de sănătate mintală și/sau agenților care doresc să își actualizeze sau perfecționeze strategiile de intervenție

Cursul se derulează cu girul Ministerului Afacerilor Interne, în regim de voluntariat, în perioada 2021-2022 cu posibilitatea de prelungire și extindere, în funcție de rezultatele obținute.

Formarea are la bază necesitatea abilitării forțelor de ordine în recunoașterea și interacțiunea cu pacienții cu probleme de sănătate mintală în vederea unor intervenții de succes care să asigure siguranța pacienților și a agenților pe parcursul intervențiilor.

De asemenea, formarea are un caracter de pilotare și a fost dezvoltată pentru a transmite forțelor de ordine strategii eficiente în criză și pentru a încuraja dezvoltarea legislației și a parteneriatelor comunitare în domeniul sănătății mintale.

Fiecare dintre noi a cunoscut la un moment dat o persoană cu tulburări psihice.

Unii avem rude care se luptă cu probleme de sănătate mintală. De asemenea, în ultimii ani au apărut în presă numeroase incidente în care agenții de poliție sau personalul medical au fost răniți și chiar uciși în urma unor ciocniri violente cu diferite persoane care ar trebui să beneficieze de servicii medicale psihiatrice la timp, însă, dintr-un motiv sau altul, nu au acces la ele.

Cele mai grave cazuri din ultimii doi ani sunt cazul ”Sapoca” unde un pacient recent internat pe o secție de psihiatrie lipsită de dotările necesare a ucis alți cinci pacienți și a rănit alți opt cu un stativ de la perfuzie. Poate vă amintiți și de cazuri, inclusiv de la noi din județ, când polițiștii au fost răniți grav în cadrul intervențiilor. Ca să nu mai vorbim de cutremurătorul caz de luare de ostatici din Onești, unde negocierile cu atacatorul care avea probleme psihiatrice grave au eșuat, soldându-se cu moartea celor doi ostatici.

Însă nu toate persoanele cu care interacționează forțele de ordine au probleme de sănătate mintală. Și, mai important, nu toți pacienții sunt agresivi sau prezintă un pericol public.

Unii prezintă pericol doar pentru sine: se sinucid. Din păcate vedem acest lucru tot mai des și în cazul copiilor și adolescenților. Iar trendul este ascendent. Ne putem aștepta ca astfel de incidente să apară tot mai des.

Dat fiind că polițiștii sunt de cele mai multe ori primii care intervin într-o situație de criză, este important ca ei să învețe să distingă între un infractor agresiv care trebuie să ajungă în arest și o persoană bolnavă care are nevoie de asistență medicală de specialitate.

În ultimii de ani astfel de situații tragice s-au înmulțit nepermis de mult. 

Așa că încercăm să contribuim prin această formare la ameliorarea situației. De prea multe ori pacienții psihiatrici ajung în arest, în loc să ajungă la spital și invers: infractori periculoși ajung la spital în loc să ajungă în arest.

Ne dorim să ajutăm astfel în primul rând pacienții, dar și reprezentanții forțelor de ordine și personalul medical”, explică psihologul clinician Ana Dragu.

Cursul se desfășoară pe grupe, urmând a fi instruiți agenții de poliție interesați de perspectiva de a forma și cadrele medicale de alte specialități interesate de tematica prezentată și reprezentanții altor instituții care asigură ordinea publică.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Poi asta ar trebui invatzate in scolile de profil… cum anume sa interactioneze , sa legitimeze, sa intervina si sa conastate ori sa aplice dispozitiile legale , ori sa actioneze in fortza, pentru prinderea si capturarea hotilor, talharilor, criminalilor turbulentilor si violentilor… sau restabilirea ordinii publice grav tulburate , in egala masura cu actiunile de autoaparare personala in fata acestora , cu orice fel de categorie sociala …
    Intotdeuna OAMENII DE FORTA PUBLICA , atunci cand actioneaza … trebuie sa nu uite ca hotii, talharii, criminalii … cei violenti … in raport cu ei… acestia NU AU CE PIERDE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: