Despre presiunile pe care unii dezvoltatori imobiliari le fac asupra consilierilor locali să le voteze proiectele se știe de mult. Ei bine, abia acum un consilier local confirmă această „practică”. Este vorba despre Nicolae Pavelean, consilier local USR.
Haosul din urbanismul bistrițean nu mai miră pe nimeni. Nici măcar șpăgile date de cetățeni și dezvoltatori pentru a primi okey-ul de la serviciile de specialitate ale primăriei.
Se vorbește de mult și de o presiune pe care dezvoltatorii imobiliari o fac asupra consilierilor locali. Întrucât niciun consilier local nu a ieșit public să confirme practica, multă vreme a rămas la stadiul de folclor.
Minunea s-a întâmplat după ședința de Consiliu Local de ieri. În urma acesteia a primit undă verde un proiect imobiliar pregătit pentru strada Grănicerilor. Acolo se dorește construirea unui ansamblu de locuințe colective în regim de înălțime D+P+4E+2ER.
Oamenii din zonă s-au revoltat cu privire la acest PUZ pentru că spun că n-au fost informați și nu și-au dat acordul pentru proiect. Asta deși vecinii spun că era condiție obligatorie la eliberarea autorizației de construire, potrivit CE.
Ieri, documentele a fost pus la dispoziția consilierilor cu doar o oră înainte de ședință. Nicolae Pavelean (USR) a fost singurul consilier care a votat împotriva acestui proiect.
„Din analiza pe care am făcut-o în timpul scurt pe care l-am avut la dispoziție, reiese faptul că unii indicatori urbanistici ai proiectului nu se încadrează în reglementările Planului Urbanistic General al Bistriței.(…) Am interpelat serviciul de urbanism în timpul ședinței referitor la aceste aspecte tehnice. Doamna ce o înlocuiește pe fosta șefă de la urbanism nu m-a lămurit mai deloc îndrugând niște povești ba pe la microfon ba pe lângă, pe care numai dânsa le putea înțelege. Pentru mine proiectul PUZ Granicerilor nu este justificat pentru că nu reprezintă altceva decât o derogarea de la reglementările existente. Pentru că mă ghidez după câteva principii importante cum ar fi deciziile bazate pe fapte/date sau faptul că este mai bine să urmezi un standard slab decât să nu urmezi nici un standard sau să fentezi orice standard.”, a explicat consilierul într-o postare pe Facebook.
L-ar fi abordat dezvoltatorul prin interpuși…
În aceeași postare, consilierul povestește cum a fost abordat, prin interpuși, de dezvoltatorul imobiliar. Acesta i-ar fi cerut să îi voteze proiectul:
„Ultimul motiv pentru care am votat împotrivă, este faptul că există multe contestații ale cetățenilor vis a vis de acest PUZ Granicerilor. Contestații ale oamenilor care locuiesc în vecinătăți, oameni cărora le-am ascultat doleanțele când am fost la fața locului sau în dezbaterile publice. În același timp am ascultat și punctul de vedere al dezvoltatorului care la rândul său și-a spus și el doleanțele,. însă într-un mod mult mai dur aș putea spune și spre deosebire de cetățenii din vecinătăți. Acesta a încercat să ajungă pe orice căi și prin intermediul oricăror cunoștințe, la consilierii locali și să îi influențeze să voteze pentru proiectul său. Personal, am rămas surprins după ce am fost chemat la o întâlnire cu o persoană pe care nu aș putea să spun că o cunosc foarte bine. Totuși a îndrăznit să îmi ceară să votez pentru PUZ Granicerilor, spunându-mi că este rudă cu dezvoltatorul căruia i-ar fi foarte greu și nerentabil să mai reducă regimul de înălțime al clădirii.Ce nu a știut dezvoltatorul este că la mine e simplu, argumentele tehnice, argumentele de legalitate sunt cele care primează în orice discuție însă cele legate de faptul că ne cunoaștem sau suntem prieteni sau chiar rude, nu merg. Dacă ar fi venit să mă lămurească că acest proiect respectă toate reglementările ar fi fost de apreciat, dar să vii să ceri votul doar așa pe ochi frumoși nu merge”, precizează Nicolae Pavelean.
Am urmărit ieri ședința de Consiliu.
Documentele pentru acest proiect au fost postate la ora 14:45 pe site.
Dacă vroiai și erai interesat, îți lua mai bine de o oră să citești doar contestațiile depuse.
Documentația e plină de inadvertențe.
Dar trebuia să o studiezi, în primul rând, și să mai și gândești și să o analizezi.
S-a văzut din start că interesul, atât al D-lui Primar cât și al majoritații consilierilor era că acest proiect TREBUIE să fie adoptat.
Argumentele pentru acest proiect au fost pură dezinformare.
Felicitări dlui Păvelean și celor două doamne consilier care au dat dovadă de coloana vertebrală.
Practicile ilegalitățile în urbsnismul bistrițean continuă.
Unde ești tu Țepeș Doamne…
Nelutu….ii facura-si ..bree…!!
Felicitări domnului Pavelean pentru șpiț civic…!!
Ar fi bine cât mai mulți astfel de oameni în Administrația publică.!!!
Nereguli sunt peste tot. Nu stiu cum si cine aproba PUZ-urile. Zona unde locuiesc, este inca in dezvoltare dar e zona de case, case s-au construit initial…dar brusc ne-am trezit cu blocuri din ce in ce mai falnice care nu au nici o treaba cu PUZ-ul initial…
Cand am intrebat la primarie de cand e noul PUZ, ni s-a spus ca a fost in dezbatere publica…si ca trebuia atunci sa reactionam.
Acum, unii mai si muncesc in tara asta, nu avem timp sa urmarim toate siretricurile lor…in plus, avem alesi care ar trebui sa vegheze la binele comunitatii.
Sa nu uitam de conditia impusa dezvoltatorului …., sa doneze cu titlu gratuit un spatiu in vederea construirii unei crese / gradinite…, sa poata PNL-ul sa se bata cu pumnul in piept, ca au facut gradinita…, de aceea a TREBUIT aprobat PUZ -ul in varianta propusa de constructor, sa fie RENTABILA investitia. Tot ce afirm se regaseste in documentatia propusa… Poate organele abilitate se autosesizeaza.
Zici Nicolae Pavelea și tragi apa,un măscărici