0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Povestea incredibilă a bistrițeanului Bogdan Dănilă, primul chef român cu o stea Michelin

La 38 de ani, Bogdan Dănilă, originar din Bistrița, este primul bucătar român care are o stea Michelin. A obținut-o în 2017, pe când muncea la un restaurant în New York. Bistrițeanul se pregătește să deschidă un restaurant în Cluj, pe care vrea să-l pună pe harta mondială a preparatelor de top.

Bogdan Dănilă și-a povestit peripețiile ieri La Măruță, la Pro Tv. Povestea chef-ului este parcă desprinsă dintr-o carte. A plecat din țară pe când avea doar 19 ani. Asta după ce a terminat liceul și și-a încercat norocul la Facultatea de Drept. Nu i-a plăcut deloc și a hotărât să își urmeze prietenii și să își încerce norocul în străinătate. Cum știa engleză foarte bine a hotărât să plece în Irlanda la un prieten.

Acolo a descoperit bucătăria și a avut noroc să lucreze din prima în restaurante cu stele Michelin. Nu avusese nicio tangență cu acest domeniu și nici vreo pregătire specială. A început cu munca de jos, iar în 2009 a hotărât să își încerce norocul cu unul dintre cei mai renumiți bucătari din Marea Britanie. A trimis e-mailuri la Gordon Ramsay, Heston Blumenthal și Raymond Blanc.

„Am aplicat la toți trei. Nu am avut nicio cerință, salarii, nimic, am vrut să intru în bucătărie pentru experiență. Dintre toți trei, numai Gordon Ramsey mi-a răspuns la e-mail și m-a invitat la un interviu. A doua zi mi-am și făcut bagajele, m-am urcat în avion și am plecat la Londra”, a povestit Bogdan Dănilă la Măruță.

Bucătăria lui Gordon Ramsey era ca Legiunea Franceză

Acesta își amintește rigoarea și organizarea din bucătăriile lui Gordon Ramsey, care-i dădea impresia că se afla în Legiunea Franceză. Muncea de la 5:45 dimineața până la 12 noaptea, 6 zile pe săptămână.

„Când am intrat în bucătărie era ca un vis. Îi spuneau Legiunea Franceză a bucătăriei, disciplinată, toți bărbații erau rași. Lucrau foarte rapid, foarte eficient, dar și foarte multe ore. Începeam ziua la 5:45 dimineața, cu pauză de 20 de minute la 5 după-masa și lucram pana la 12 noaptea, 6 zile pe săptămână. Oamenii lucrau la el 8 luni un an și după puteau să lucreze oriunde în lume”, spune cheful.

A lucrat pentru Gordon Ramsey aproape 6 ani, iar după total epuizat fizic și psihic a hotărât să încerce și altceva. A luat o pauză de două luni, timp în care și-a vizitat sora în Dubai. Când s-a întors, un alt chef din Londra i-a propus să deschidă un restaurant în New York. Așa a ajuns în 2014 să se mute la New York, unde locuiește și astăzi.

Perla din mâncare a prevestit steaua Michelin

La doar trei ani de la deschiderea restaurantului din New York, cheful din Bistrița a primit prima stea Michelin. Distincție la care visează toți bucătarii din lume și pe care o obțin doar cei mai experimentați.

Culmea, cu o zi înainte să fie anunțat că restaurantul pe care l-a deschis în New York primește o stea Michelin are parte de o întâmplare neobișnuită. Găsește o perlă într-o porție de stridii comandate la barul preferat.

„Nu am fost niciodata superstițios. Dar cu o zi înainte să primim la steaua Michelin, așteptam telefonul și eram puțin dezamăgit. Nu credeam că o să primim anul acela. Într-o seară m-am oprit la barul meu preferat și mi-am comandat 12 stridii și un cocktail. Am mâncat toate stridiile și la ultimele am simțit ceva în gură și am scos o perlă. Și în ziua de azi o am într-o cutiuță. Mi s-a părut un semn fantastic. O coincidență foarte mare. A doua zi dimineață m-au sunat de la Ghidul Michelin”, povestește bucătarul.

Pandemia l-a făcut puțin să regândească lucrurile. Atunci și-a dat seama ce înseamnă pentru România faptul că a obținut o stea Michelin. A hotărât să investească în țara natală și pregătește un restaurant la Cluj. Acesta se va deschide la începutul lunii iunie.

Cheful vrea să folosească în proporție de 80% ingrediente românești. Până și tacâmurile, farfuriile și decorul vrea să fie „made in România”. Promite mâncăruri românești reinterpretate și moderne, la prețuri decente.

„M-au abordat foarte mulți oameni pentru interviuri. Nu mi-am dat seama până atunci ce a însemnat pentru România. Am zis că aș vrea să dau ceva înapoi României în zona de hospitalitate. Atunci am decis să mă asociez cu cineva și să deschidem un restaurant. Vreau să pun România pe hartă”, susține Bogdan Dănilă.

Anul acesta, Paștele l-a petrecut în România, alături de părinți. A fost în ziua de Paște la Bistrița, unde a mâncat carne de miel. Mâncarea sa preferată din România sunt însă micii. Îi preferă pe cei din carne de vânat.

„Când vin în țară primul lucru pe care îl fac e să îmi comand o porție de mici cu cartofi prajiți și mujdei. E mâncarea mea preferată”, spune bistrițeanul.

Partea din emisiune dedicată lui Bogdan Dănilă o puteți urmări AICI.

Foto: Bogdan Dănilă Facebook

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...