0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Povestea Casei Jamonului. Ionuț Bizo este „cortador profesional de jamon” și îi învață pe români cum să taie și savureze specialitatea spaniolă

Au plecat din România în Spania pe când abia începeau să meargă la școală. S-au decis să revină în țară 20 de ani mai târziu, și-au adus cu ei secretele celei mai de preț specialități spaniole: jamonul, pe care le-au transformat într-o afacere de succes. Este povestea Danielei și a lui Ionuț Bizo, printre puținii bistrițeni care au dat Spania pentru România:

Daniela are 26 de ani, iar Ionuț 32 și până de curând au locuit în Spania. Bistrițeni la origine, au locuit în peninsula iberică de nu mai puțin de 20 ani, practic de când au început școala.

S-au cunoscut în Spania și tot acolo și-au terminat parte din studii. Daniela a absolvit Facultatea de Drept la UCM din Madrid și-a urmat un masterat în Drept Parlamentar.
Ionuț s-a îndreptat spre alt domeniu, absolvind Facultatea Ingineria și Protecția Mediului USAMV Cluj, urmând mai apoi un master în Agricultură, Schimbări Climatice și Siguranța Alimentelor.

Acesta este și „cortador profesional de jamon”, specializându-se în tăierea și păstrarea jamonului, cel mai de preț preparat spaniol, după ce ani de zile a fost managerul unei companii spaniole care producea, printre altele, și celebrul jamon. Ionuț deține toate secretele tehnicilor de tăiere și păstrare în urma a zeci de cursuri de specializare, pentru că este o întreagă știință să pui în valoare acest produs. Astăzi, la cerere, Ionuț merge la restaurantele din toată țara pe care le aprovizionează cu jamon de cea mai bună calitate și ține cursuri despre tăierea și prepararea jamonului.

Au început prin a trimite jamoane din Spania la Bistrița

După două decenii petrecute în Spania, cei doi și-au luat băiețelul și s-au întors acasă, la Bistrița. Aici au pus la punct o afacere bazată pe jamon, preparat de care nu doar că s-au îndrăgostit, ci în care s-au și specializat.

Așa a luat naștere „Casa Jamonului”, în anul 2018. Inițial, aceștia s-au ocupat de afacere de la distanță, trimițând jamoane din Spania în România. Anul trecut au luat hotărârea să se întoarcă acasă.

Primul pas a fost extinderea micii lor afaceri. În prezent, cei doi au și un mic depozit la Unirea, unde țin marfa adusă din Spania.

„Suntem un cuplu recent venit din străinătate, mai exact din Spania. După 20 de ani de Spania, aproape toată viața noastră, am decis să ne „repatriem” acasă. Și nu am venit singuri, ci cu un băiețel frumos și creț și multe jamoane gustoase cu care vrem să încântăm și românii. Ne-am cunoscut în Spania, dar amândoi aveam dorința de a ne întoarce cândva acasă”, povestește Daniela.

Cum s-a specializat bistrițeanul în jamonul spaniolilor

Ionuț a muncit în Spania în domeniul HoReCa, iar mai apoi în domeniul măcelăriei. Atunci a făcut cunoștință îndeaproape cu jamonul, ajungând să cunoască tot, de la manevrarea și tăierea sa până la procesul de fabricare. Tot atunci a luat naștere și pasiunea sa pentru acest produs.

Daniela a prins drag de acest produs la restaurantul mamei sale de lângă Toledo, unde jamonul era „vedeta” în diferite aperitive și gustări ce se serveau cu bere sau vin.

Nu este greu de înțeles cum cei doi au hotărât să își transforme pasiunea și cunoștințele despre acest preparat într-o afacere.

De ce este atât de special jamonul spaniolilor?

Mai multe țări au propria variantă de jamon, printre ele se numără Franța sau Italia. Jamonul Serrano spaniol este o șuncă afumată de țară, care se face doar din carne alba de porc.

De sute de ani, oamenii care trăiesc în munții Spaniei învelesc șunca în sare de mare și o lasă să atârne pe căpriorii caselor pentru a se afuma. Abia după 18 luni de „odihnă” aceasta ajunge să fie consumată. Această specialitate a ajuns atât de populară, încât reprezintă aproximativ 90% din producția anuală de șuncă a Spaniei.

Mândria Spaniei este însă Jamonul Iberic, care este produs doar din carnea unei anumite rase de porci. Acest produs are nevoie de o perioadă de afumare cuprinsă între 24 și 48 de luni, pierzându-și în acest proces mai bine de jumătate din greutatea inițială.

Pe lângă faptul că este gustos, jamonul este și sănătos. Este bogat în acid oleic, care ajută la reducerea colesterolului, dar și în vitamine din grupele E și B. De asemenea, jamonul este bogat în fier și zinc.

Ponturi: cum tăiem jamonul, cum îl ținem și unde

Ionuț a oferit pentru cititorii Bistriteanul.ro și câteva ponturi despre cum și unde trebuie să ținem jamonul, dar și cum îl tăiem:

-Temperatura potrivită pentru a consuma și păstra jamonul trebuie să fie între 21 și 23 de grade Celsius.

-Este foarte important ca feliile de jamon să fie tăiate subțire, pentru ca acesta să se topească în gură. În unele zone se consumă alături de pâine cu ulei sau pâine cu roșii și ulei.

-Nu trebuie să lipsească un suport bun pentru jamon, care să-l sprijine și care să vă ajute să îl tăiați în siguranță. Cel mai important este să fie stabil și să țină bine jamonul

-Mai aveți nevoie de un cuțit cu lama lată, care se folosește pentru tăieturi în zona vazei și pentru curățarea și îndepărtarea grăsimii superficiale. La acesta se adaugă un cuțit special pentru jamon, cu lamă lungă, îngustă, flexibilă și foarte ascuțită. Este special conceput pentru tăieturi curate și precise. Ultimul de care aveți nevoie este cuțitul de dezosat, cu lama foarte scurtă și îngustă, dar robust și ascuțit. Se folosește pentru tăieturi curate în zonele cele mai dificile, în special în zonele apropiate de oase.

– Odată așezat, zona de unde vor fi extrase feliile trebuie decojită. Pentru aceasta trebuie îndepărtate pielea și grăsimea gălbuie, precum și eventualele mucegaiuri naturale apărute la uscare și maturare. Este indicat să curățați doar suprafața care urmează să fie consumată pentru a preveni uscarea restului cărnii și pierderea proprietăților.

-Acum puteți începe să tăiați jamonul. După ce s-a decojit zona, se pot extrage felii de aproximativ 6 cm. Pentru a face acest lucru, trebuie să glisați cuțitul de la copită până la șold, încercând să acoperiți întreaga suprafață și făcând tăieturi paralele, păstrând cuțitul cât mai plat. Pentru a îndepărta felii de pe șold este necesar să folosiți un cuțit mai mic pentru a face tăieturi verticale și a facilita extragerea.

-După ce ați terminat de carnea de pe oase, acestea pot fi tăiate și folosite la ciorbe sau alte preparate, pentru a da savoare.

-Odată îndepărtate feliile dorite, este necesar să știți să păstrați jamonul. Important este ca zona de tăiere să nu fie expusă aerului, pentru care se folosește de obicei (în special) excesul de piele și grăsime, așezându-le pe suprafața de tăiere. În acest sens, se recomandă acoperirea restului de jamon cu un prosop de bucatarie de bumbac.

Ce specialități aduce în România Casa Jamonului Bistrița, cât costă și cum le puteți comanda

Printre specialitățile aduse în țară de Daniela și Ionuț Bizo se numără Jamon Serrano Reserva (timp de maturare 12-15 luni, greutate 7 kg, preț – 300 de lei), Jamon Serrano Reserva DUROC (timp de maturare 12-15 luni, greutate 7,5 kg, preț: 375 de lei), Jamon Iberico Pata Negra (timp de maturare peste 30 de luni, greutate 8,5 kg, preț 750 de lei).

Daniela și Ionuț vă pot aduce și alte sortimente de jamon spaniol, în aproximativ 10 zile. De asemenea, puteți achiziționa de la ei suport de lemn + cuțit/pilă la 100 de lei și vă puteți chiar personalize jamonul (preț 100 de lei). Casa Jamonului trimite produse și în țară, prin Fan Courier.

Puteți comanda la numerele de telefon 0771350780 sau 0771240864 sau prin e-mail la [email protected]. Îi găsiți și pe Facebook – Casa Jamonului și pe Instagram @casa_jamonului.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...