-4.6 C
Bistrița
vineri, februarie 21, 2025

Potrivit RECORDER: Localnicii din 10 comune bistrițene consumă apă contaminată cu fecale

Cei de la Recorder au cerut rapoartele Direcțiilor de Sănătate privind apa consumată de locuitorii comunelor sub 5.000 de locuitori. La nivelul județului nostru, localnicii a 10 comune care au rețea de apă, consumă apă contaminată. Cu fecale! AFLĂ care:

Cei de la RECORDER dau o nouă lovitură!

Am hotărât să facem noi treaba autorităților și am solicitat DSP-urilor din fiecare județ să ne comunice rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. După o muncă de două luni, am centralizat rezultatele din 1.568 de localități de pe tot cuprinsul țării și am alcătuit o hartă cu toate informațiile, astfel încât fiecare cetățean să poată afla ce fel de apă consumă”, au explicat aceștia.

E vorba de comunele sub 5.000 de locuitori, care sunt racordate la rețeaua de apă. S-a făcut o hartă a țării, dar cu posibilitatea de a analiza fiecare județ în parte.

Harta este împărțită în patru culori:

Roșu – localitățile în care analizele DSP au înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege.

Albastru – localitățile în care analizele DSP nu au înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege.

Alb – localitățile în care, potrivit răspunsurilor primite de la direcțiile de sănătate publică, nu există rețele de apă autorizate și monitorizate în 2019.

Negru – localitățile mai mari de 5.000 de locuitori pentru care nu avem date, întrucât am solicitat rezultatele analizelor numai din zonele de aprovizionare mici. Tot cu negru apar și câteva zeci de localități rurale, dar care sunt racordate la rețelele de apă ale unor orașe.

Pe baza datelor primite de la nivelul județului nostru, cei de la RECORDER au scos la iveală că în 10 comune din județ se consumă apă contaminată:

  • ROMULI
  • PARVA
  • REBRA
  • ȘANȚ
  • LUNCA ILVEI
  • ILVA MARE
  • MĂGURA ILVEI
  • LEȘU
  • ILVA MICĂ
  • MILAȘ

„Conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: E.coli, enterococi, clostridium perfringens, bacterii coliforme, turbiditate, fier”, apare aproape la fiecare din cele 10 comune.

Singura comună la care apare NECONTAMINAT este TÂRLIȘUA. Totodată, 19 comune nu sunt racordate la o rețea de apă.

HARTA județului nostru poate fi văzută și analizată dând clikc pe imagine:

 

„Harta e realizată pe baza celor mai recente analize efectuate de DSP (în cursul anului trecut), dar o evaluare corectă a apei presupune teste mai frecvente decât se fac în prezent, deoarece calitatea apei poate fi influențată de o mulțime de factori. Așa că informațiile noastre, deși extrase din surse oficiale, sunt în primul rând un reper, nu un verdict”, transmit cei de la RECORDER.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.