-3.7 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO: Încă trei porți istorice din Bistrița, restaurate grație eforturilor Petrus Italus Trust

Încă trei porți istorice din centrul Bistriței au fost restaurate în ultimele săptămâni, fiind ieri prezentate publicului. Totul a fost posibil grație eforturilor voluntarilor de la Petrus Italus Trust. 

Voluntarii Petrus Italus Trust au reușit să ducă la bun sfârșit restaurarea a încă trei porți din centrul istoric al orașului. Prima dintre acestea a fost inaugurată în august: 

DE NERECUNOSCUT: A fost inaugurată prima poartă din centrul istoric al Bistriței, restaurată la inițiativa Petrus Italus Trust

Ieri alte trei porți istorice au fost în centrul atenției, voluntarii Petrus Italus Trust  depănând alături de cei interesați povestea fiecăreia.

Poarta din Piața Centrală de la numărul 10 a fost adoptată de Rotary Club Bistrița Nosa.

Pe strada Dornei, la nr. 19, poarta a fost adoptată de Asociația Hog Bistritz-Nosen.

Acesta nu este decât începutul. Asociația Hog Bistritz-Nosen își doreșete să mai adopte încă două sau trei porți, în funcție de ce va fi disponibil. Asociația Petrus Italus Trust a restaurat până acum patru porți.

Pentru alte 8 porți s-au anunțat persoane dornice să le adopte. Sperăm ca bistrițenii să fie mândri de noua înfățișare… Este practic, o carte de identitate. Poarta reprezintă intrarea în casă. Este prima imagine pe care ne-o facem despre locuința și oamenii din spatele ei. Sperăm să le placă și bistrițenilor și să adopte și ei, implicându-se în acest proiect…”, a subliniat Cristian Roth-Gross, membru fondator al Petrus Italus Trust.

S-au identificat 25 de porți cu valoare istorică certă, care ar merita să fie restaurate, a mai explicat Cristian Roth-Gross.

Teo Petrean este cel care s-a ocupat și a coordonat procesul de restaurare a porților. El a explicat că cele mai vechi porți de pe Dornei datează din secolul XVI. Este și cazul porții de la numărul 23. Aici procesul va fi destul de dificil și laborios.

Prețul unei astfel de restaurări se ridică la 1500 – 2000 de euro. Cheltuielile au fost suportate parțial de cei care au adoptat porțile, dar și de voluntarii Petrus Italus Trust. 

Pe strada Liviu Rebreanu, lângă Copacul de Cafea a fost prezentată o altă poartă adoptată de dr. Alina Moldovan.

La restaurarea acesteia au contribuit și voluntarii Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale și Gabriel Ștefoi. 

Eu am contribuit cu mici lucrări de ceramică, reconstituind numărul care era amplasat pe poartă… Poarta a trebuit reconstituită în stil Art Nouveau, ca în secolul 19. Iar eu le-am propus un număr de un anumit caracter și font care să se potrivească întregului”, ne-a explicat profesorul Adrian Puțura de la Liceul „Corneliu Baba”.

Încântat de proiect, profesorul Adrian Puțura a realizat inclusiv o plăcuță de ceramică pe care apare mesajul „Nu parcați”. Și aceasta este realizată tot din ceramică glazurată, respectând stilul Art Nouveau al construcției.

Este fontul utilizat de Primăria Bistrița în 1910.

A fost modelată în lut, apoi conform procesului a fost arsă în cuptor la o anumită temperatură și apoi pictată cu glazură. Este foarte rezistentă. Vreme de 100 de ani nu mai ai probleme cu ea…”, ne-a mai explicat Adrian Puțura.

Ne-au dat o mână de ajutor elevii din clasa a XI-a A, clasa de a XII-a, de Arhitectură de la Liceul „Corneliu Baba”… Cine a vrut să se implice a fost binevenit și a contibuit pe măsura puterilor”, a completat ceramistul Adrian Puțura.

Practic i-am oferit o nouă înfățișare, o nouă haină… Cel mai mare obstacol – timpul și straturile de vopsea cu care a fost vopsită.

S-au folosit la restaurarea ei materiale anti-carii și chituri pe bază apă, ca să nu distrugem lemnul. Totul a fost înlocuit cu multă grijă. Doi oameni am lucrat la ea o săptămână, zi și noapte. Poarta este făcută din lemn de brad și molid. Îi lipsesc câteva elemente de fier din grilajul ornamental. Nu am găsit fier exact pe același model. Dar urmează să-l primim în aceste zile și să completăm ornamentele lipsă”, a explicat Bogdan Todea care s-a ocupat, alături de Daniel Mocanu, de restaurarea porții de pe Dornei 19.

Ambulanța pentru Monumente se apucă de treabă și în Bistrița-Năsăud! Cum poți da și tu o mână de ajutor

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: