Polițistul care i-a inventat șefului Poliției Municipiului Bistrița o contravenție și l-a amendat fără ca acesta măcar să știe, a fost ars bine de tot la buzunar. Acesta are de-i plătit șefului daune morale consistente, pentru toată campania de denigrare făcută în mass-media.
Luna trecută, Bistrițeanul.ro vă prezenta o situație demnă de un film de comedie petrecută chiar în IPJ Bistrița-Năsăud. Un polițist îi inventa șefului său o contravenție și-l amenda pentru ea, fără ca acesta să știe.
Totul s-a întâmplat în vara anului 2018, când polițistul Florian Râpaș îl amenda pe cms. Ioan Nicolae Moldovan, șeful Poliției Municipiului Bistrița. Acesta se întorcea de la o nuntă, cu mașina personală și nu se afla la volan. Șeful poliției și-a dat jos centura pentru a căuta în torpedou actele mașinii. Acestea fuseseră solicitate de agentul care oprise mașina în trafic.
Culmea tupeului, comisarul șef a ajuns să fie sancționat pentru că nu purta centura de siguranță, deși autoturismul nu era în mers. Ba mai mult, procesul verbal al amenzii a ajuns în presă. Asta chiar înainte să ajungă la cel amendat, șeful Poliției Municipiului Bistrița. Întreaga poveste o puteți citi AICI.
Polițistul a fost cercetat pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și fals intelectual. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a recunoscut vinovăția polițistului care și-a harțuit șeful. A renunțat însă la urmărirea penală, deși i-a fabricat inclusiv o amedă nemeritată. La rându-i, Judecătoria Bistrița a desființat procesul verbal.
Șeful i-a cerut 20.000 de lei daune morale
Comisarul de poliție Ioan Nicolae Moldovan nu s-a lăsat și mai departe l-a chemat în judecată pe subalternul său și în civil. I-a cerut daune morale de 20.000 de lei și publicarea sentinței într-un ziar local. Vizat a fost articolul de presă în care era publicat procesul verbal al contravenției cu datele personale.
Au fost vizate și alte articole de presă, în care apăreau „dezvăluiri” ale polițistului de la Ordine Publică. Acesta era și lider de sindicat și a contactat mai mulți jurnaliști. Încerca cu ajutorul lor să facă publice acuzele pe care le avea la adresa șefului său. Râpaș indica mai multe fapte de corupție în interiorul IPJ BN, în declarațiile date presei locale.
Prima hotărâre a venit de la Judecătoria Bistrița în toamna lui 2019. Judecătorii i-au dat dreptate șefului Poliției Bistrița:
„Afirmațiile de felul celor proferate de către pârât în articolele publicate sunt, fără îndoială, de natură să afecteze demnitatea, imaginea și viața privată ale reclamantului și să cauzeze acestuia prejudicii de ordin moral, constând în sentimente negative de stres, suferință, disconfort și anxietate, pentru compensarea cărora se impune acordarea de despăgubiri. Raportat la elementele de fapt și de drept relevante, instanța apreciază că suma de 20.000 de lei este una rezonabilă. De natură a compensa sau cel puțin a atenua prejudiciul moral cauzat reclamantului, disconfortul produs acestuia, raportat la modul și condițiile sale de viață, neconstituind o îmbogățire fără justă valoare.”,se arată în motivarea setinței.
Judecătorii i-au cerut „să se abțină pe viitor”
De asemenea, judecătorii i-au cerut lui Râpaș să se „abțină pe viitor să mai săvârșească fapte de aceeași natură”. L-au obligat să publice într-un ziar local un extras din hotărârea judecătorească.
„Constată caracterul ilicit al faptelor pârâtului Râpaș Florin prin care s-a adus atingere onoarei, reputației și vieții private a reclamantului. Obligă pârâtul Râpaș Florian să se abțină, pe viitor, să mai săvârșească fapte de aceeași natură, indiferent de mijloace. Obligă pârâtul Răpaș Florian să achite reclamantului suma de 20.000 de lei cu titlu de despăgubiri, reprezentând daune morale. Obligă pârâtul Râpaș Florin la plata sumei de 2.000 de lei către reclamant, cu titlu de cheltuieli de judecată parțiale”, se arată în sentința dată de Judecătoria Bistrița.
Aceasta a fost contestată, însă Tribunalul Bistrița-Năsăud a menținut-o. Și Curtea de Apel a menținut-o, decizia rămânând astfel definitivă. Curtea de Apel Cluj și-a spus ultimul cuvânt în acest dosar chiar în primăvara acestui an. Așa se face că acum Râpaș are de-i plătit șefului său 20.000 lei, sumă pentru care s-a început deja executarea silită, acestuia reținându-i-se lunar, din salariu, o sumă de bani până la acoperirea daunelor morale.
Foarte bine , ca au ajuns ” car.aliii ” la un asemea nivel de obraznicie profesionala, ca aproape toti, au inceput sa ” sara la gatul sefilor ” care-i pun la punct si-i oblig sa fie seriosi si sa-si faca datoria in mos corespunzator . Acuma, toti si-au facut studii superioare la ” pune x-ul ” si vezi doamne toti sunt ” sherlock holms „… ori ” luptatorii mandinka ” … !
Pe undeva le dau dreptate, ptr ca sefii prea-i lasa necontrolati si prea nu-i ” plezneste ” cand trebuie … asa cum scrie la Sfanta Scriptura… ca pe ” copil ” trebuie sa-l ” jordesti „… cand trebuie … ” daca vrei sa-ti mearga bine la batranetze… ” Si-au luat nasul la purtare mai frate sergentii majori, plutonierii si agentii mandinka … de zici ca nu-i adevarat , obraznici , aroganti si de o nesimtire crasa si in raportul cu sefii lor profesionali si cu autoritatile ori publicul in care dau cu ” bota ” .