1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Polițist bistrițean de la o secție rurală, prins luând mită!

Un polițist din cadrul IPJ BN a fost prins în flagrant luând mită. Asta ca să nu „taxeze” șoferul prins încălcând legea. Polițistul a fost reținut pentru 24 de ore și a fost prezentat instanței de judecată.

Unui polițist de la o secție rurală, ce are atribuțiuni și pe partea Rutieră, din cadrul IPJ BN, i s-a organizat un flagrant, în timp ce accepta mită. Mai exact, a acceptat bunuri de 242 de lei.

„Concret, în data de 15.07.2020, pe raza localității Bața, județul Bistrița-Năsăud, un conducător auto a efectuat o depășire neregulamentară a unui autoturism, prin încălcarea marcajului longitudinal continuu. A fost oprit în trafic de agentul de poliție care i-a întocmit un proces-verbal de contravenție prin care a consemnat, în mod nereal, faptul că șoferul în cauză nu a avut triunghiuri reflectorizante și a încălcat marcajul longitudinal continuu, aplicând o sancțiune de 290 de lei și 2 puncte de penalizare. Întrucât nu i-a fost reținut permisul de conducere, conducătorul auto, la indicațiile polițistului, a achitat în contul acestuia, mai multe bunuri, la un local din județul Bistrița-Năsăud”, se arată în comunicatul Direcției Generale Anticorupție.

Pe lângă acest lucru, cu o zi înainte, polițistul a mai „iertat” un șofer. Deși acesta a efectuat o depășire neregulamentară, polițistul a trecut altceva în procesul verbal.

Acestuia nu i-a fost suspendat permisul de conducere după cum se impunea, agentul de poliție consemnând în mod nereal în procesul-verbal de contravenție, comiterea contravențiilor, constând în nepurtarea centurii de siguranță, încălcarea marcajului longitudinal continuu, lipsa a două triunghiuri reflectorizante și număr de înmatriculare murdar”, mai spun cei de la DGA.

În 5 martie, polițistul S.N. a primit 500 de lei pentru a nu aplica o sancțiune complementară, constând în suspendarea permisului de conducere, ca urmare a unei depășiri efectuate în mod neregulamentar, prin încălcarea marcajului longitudinal continuu.

„În data de 15.07.2020, având în vedere probele administrate, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus față de agentul de poliție efectuarea în continuare a urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită (2 acte materiale) și fals intelectual (2 acte materiale), ambele infracțiuni cu aplicarea art. 38, alin.1 Cod penal. Față de suspect s-a dipus luarea măsurii preventive a reținerii pentru 24 de ore, inculpatul fiind prezentat Tribunalului Bistrița-Năsăud, cu propunere de arestare  preventivă”, se arată în același comunicat al DGA.

Totuși, magistrații au decis să-l plaseze sub control judiciar.

Respinge propunerea de arestare preventivă a inculpatului S. N., formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud, ca neîntemeiată. (…) dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul S.N., fără antecedente penale, agent de poliţie în cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală Petru Rareş, cercetat pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită (…) și fals intelectual (…) pe o durată de 60 de zile începând cu data de 16.07.2020 până la data de 13 septembrie 2020 inclusiv. În baza art. 215 alin.1,2 C.p.p. pe timpul cât se află sub control judiciar inculpatul S.N. trebuie să respecte următoarele obligaţii:

  • Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
  • Să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
  • Să se prezinte la IPJ Cluj de Investigaţii Criminale-Biroul Supravegheri Judiciare sau Poliţia mun. Gherla, conform programului de supraveghere ce va fi întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
  • Să nu depăşească limita teritorială a judeţelor Cluj şi Bistriţa-Năsăud decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar în faţa căruia se află cauza;
  • Să nu se apropie de martorii S.N. şi N.E.A., să nu comunice cu aceştia direct sau indirect pe nici o cale.
  • Să nu desfăşoare nici un fel de activitate în cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală Petru Rareş, precum şi activităţi care implică supravegherea traficului rutier.

În baza art. 215 alin.3 şi 7 C.p.p. atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu rea credinţă a obligaţiilor care îi revin sau în cazul existenţei unei suspiciuni rezonabile că ar fi săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, controlul judiciar se poate înlocui cu arestul preventiv sau arestul la domiciliu. (…) Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului S.N. ca efect al caracterului executoriu al acestei măsuri preventive, dacă nu este arestat în altă cauză”, se mai arată pe portalul instanței de judecată.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...