3 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

GRAV: Podul de lemn de la Sîngeorz-Băi, proiectat de un „arhitect” fără diplomă

Inconștiență maximă din partea MIS Grup în proiectarea și realizarea unui obiectiv de interes public, cum este podul de lemn de la Sîngeorz-Băi. Deși pare greu de crezut, podul de lemn de la Sîngeorz-Băi a fost proiectat de un angajat al MIS Grup care nu are studiile finalizate. Acesta a început Facultatea de Arhitectură….însă n-a mai terminat-o. A fost suficient însă să proiecteze un pod de 50 de metri. L-a ajutat și un…soft. Citiți culmea imposturii care s-a atins în lucrările de interes public:

În toamna anului trecut, un pod realizat la Sîngeorz-Băi făcea înconjurul presei naționale, fiind prezentat ca singurul pod din lemn stratificat din țară, destinat circulației velo și pietonale.
La acea vreme, primarul Cătălin Bota (rămas și uitat în funcție după demiterea fostului primar Traian Ogâgău) explica pentru Bistrițeanul.ro că podul are o lungime de 54 de metri și o lățime de peste 4 metri. Podul trebuia să suporte o greutate de 3,5 tone și se lua în calcul chiar acoperirea sa cu șindrilă, pentru protejarea lemnului din care e făcut.
Podul a fost executat și montat de MIS Grup și Silvania International, compania care a furnizat lemnul, ambele fondate de omul de afaceri Emil Iugan.
Lucrarea este într-adevăr impunătoare, dar, la doar câteva luni distanță de la fastuoasa prezentare a operei din lemn, podul începe să dea semne că are probleme. Mai exact, la sfârșitul săptămânii trecute, un localnic atrăgea atenția pe Facebook că podul a început să se lase, de la mijloc. Mai multe puteți citi AICI.
Fostul primar Traian Ogâgău dezvăluia o zi mai târziu faptul că sunt probleme și cu pistele de biciclete (detalii AICI), iar actualul primar Cătălin Bota a declarat pentru Bistrițeanul.ro că Inspectoratul de Stat în Construcții a recomandat o expertiză la toate lucrările MIS Grup din Sîngeorz-Băi – detalii AICI, aspect confirmat ieri pentru Bistrițeanul.ro de șeful Inspectoratului de Stat în Construcții – ing. Andrei Mustea.

Podul, „proiectat” de un angajat din Anieș, care a trecut pe la Facultatea de Arhitectură din Cluj, dar nu și-a mai luat și licența

Bistrițeanul.ro a dat peste un articol publicat de forestmania.ro , care se prezintă a fi„un site de știri, reportaje și interviuri din domeniul forestier”, susținut de Asociația Forestierilor din România ASFOR.

„Toată țara a văzut cel mai lung pod din lemn lamelar construit în România, peste râul Someș, la Sângeorz-Băi. O lucrare superbă, care demonstrează tuturor că lemnul nu e doar frumos, nu e doar ecologic, ci e și rezistent. Pe acest pod vor trece și mașini, iar constructorii spun că va dura 100 de ani…. Primăria se laudă cu el, iar studenții vin să îl vadă și să îl analizeze.Daniel Sâdor este cel care a „desenat” și gândit podul. (…) El e cel care creează, lucrând cu softuri complicate, tot felul de lucrări din lemn masiv. Inclusiv acest cel mai lung pod din lemn lamelar din țară. O minune de lucrare în care se îmbină perfect frumusețea lemnului, a locului, modernitatea și tradiția zonei. – începe pompos articolul din ForestMania, care își propune să dezvăluie cititorilor „Povestea lui Daniel Sâdor, omul care a proiectat cel mai lung pod din lemn lamelar din România”.

Așa am aflat și noi, cu lux de amănunte, cine a proiectat de fapt podul de lemn de la Sîngeorz-Băi, care a început să dea semne de slăbiciune cu câteva luni înainte de inaugurare. Și nu este de mirare. „Arhitectul” podului este un bărbat harnic și priceput din Anieș, pasionat de mic de construcții.
Și-a dat seama că orice construcție începe cu un plan, un desen. Așa se face că a ajuns la Facultatea de Arhitectură de la Cluj. Nu a mai dat însă și licența…
Azi, fiecare grindă din podul de la Sîngeorz are propria ei planșă. Daniel lucrează cu un soft dedicat structurilor din lemn, Cadwork” – scrie forestmania.ro în articolul publicat în 14 Noiembrie 2022.
Din material mai aflăm că bărbatul harnic din Anieș se ocupă de partea de arhitectură din lemn a întregului proiect de la Sîngeorz-Băi, în valoare de 5 milioane de euro, bani europeni.
Articolul prezentat de portalul de știri al Asociației Forestierilor din România nu poate fi suspectat de lipsă de sinceritate sau de cosmetizare a adevărului. Pe portal apar articole elogioase la adresa forestierilor care susțin proiectul, iar articolul conține declarațiile lui Emil Iugan, fondatorul companiilor MIS Grup și Silvania Internațional, precum și ale „arhitectului” Dănuț Sâdor.
Cu siguranță, în documentațiile oficiale, care au primit aviz favorabil din partea autorităților, apar semnături asumate și pline de responsabilitate privind structura și rezistența podului. Mai departe, rămâne în sarcina autorităților să stabilească cine a mințit: cine și-a pus semnătura, parafa și responsabilitatea pentru documentele care stau la baza podului sau cei de la ForestMania.ro?
Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

11 COMENTARII

  1. În Franța se judeca cu capul nu cu diploma. Dacă și 10 diplome și vine unul fără bacalaureat care practic știe mai bine pe acesta îl vor angaja. Și în Israel la fel!

    • Eu zic sa te duci atunci cu toata încrederea la spital poate avem norocul ca sa te opereze pe creier unul ca Mateo Politi….
      Chiar asa, la ce o mai fi buna scoala?!? Prea multa învatatura deterioreaza neuronii, iar astia stim ca nu se mai refac….

    • Da, clar ca il iau pe cel care se pricepe. Ce nu o sa intelegi tu NICIODATA este ca, acolo, diploma are acoperire in competenta! Acolo nu iti iei diploma daca nu esti competent! Spre deosebire de tara asta de cacao, unde diplomele se vand si se cumpara ca la piata… despre ce vorbim?

  2. Ovidiu, cu tot respectul, nici tu nu crezi ce spui!! E vorba de rigurozitate , constienta, competenta ,etc. pe care numai studii aprofundate si certificate de profesori renumiti ti le pot conferi!! Altfel,ramai un biet meserias care se inspira de la internet si care fura meserie de la cei cu DIPLOMA ! Asa ca, lasa vrajeala! Sau mergi la vacarul satului sa -ti faca extractie!!

  3. Draga Ovidiu, eu te cred, dar se pare ca legislatorii francezi nu. Mare păcat, ca le spui atât de bine. M-am uitat pe lege – scrie ca se poate lucra fara arhitecți doar in anumite cazuri. Trebuie sa fie persoane fizice, construcțiile edificate sau modificate sa nu depășească 150mp, sau diverse amenajări agricole sau modificări interioare care nu produc diferențe vizibile la exterior. Ce sa zic, uita-te și tu: https://www.legifrance.gouv.fr/codes/id/LEGISCTA000006158641
    A, da, sa nu uit: daca as putea citi ebraica sunt sigur ca și in Israel legislația e tot pe acolo. Afirmația ta pica și la o simpla analiza logica, dar na, hai sa aducem și documente. Deci fara arhitecți la poduri nu se poate, nicăieri.
    Pe de alta parte, strict referitor la articol – n-ar fi exclus ca un arhitect cu diploma sa fi semnat proiectul, totusi. Probabil după ce l-a verificat, ce sa zic. Oricum, povestea e teribila, asta e clar.

  4. pai si primarii ce au pazit??????????????????? ca se semneaza un contyract si se verifica niste documente inainte sa dai pe mana unui constructor niste lucrari!!!! Ce au pazit primarii Sg. Bai???

  5. Acest pod din lemn ne protezat impotriva umezelii va rezista maxim 7 ani. Vechie poduri dem lemn aveau distante mai mici intreculei si pile nu erau supuse forfecarii, iar materialul era natural si recoltat cind trebuie. Cred ca trebuie felicitati daca ajung peste 10 ani sa treaca pe podul acesta fara sa fie consolidat.

  6. Există un filmuleț cu un grup de studenți politehniști, din câte îmi aduc aminte, de la Cluj însoțiți de un cadru didactic care au fost la fața locului, acolo la pod. Erau acolo și cei dela firmă care execută podul. La un moment dat cadrul didactic a pus o întrebare pur tehnică în ceea ce privește modul cum e conceput podul. Au cam scăldat-o „arhitectul” și cu ceilalți de la firmă. Numai să fiți atenți la acest fapt. Acuma cred că-i dau dreptate dascălului de la Politehnică că știa dânsul ce știa când a văzut podul. PS Eu, ca nespecialist, cred că acel pod mai trebuia să aibă la mijloc un pilon de susținere din beton.

  7. Oooooo, cate blocuri și case sunt proiectate și în Bistrița de arhitect fara diploma și cu stampila” furata”? Dar care a fost invitat la acest post cu „avem onoarea sa l avem pe marele arhitect PA?
    Așa că obișnuiți va,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...