Podul acoperit în stil tirolez făcut pe vremea Imperiului Habsburgic la Coșbuc este în sfârșit reabilitat. Lucrările sunt efectuate sub supravegherea Institutului Național al Patrimoniului și finanțate prin Programul Național de Restaurare.
Petrus Italus Trust a făcut publică o imagine cu lucrările de la podul acoperit, în stil tirolez, din Coșbuc. Acesta este singurul care a rezistat timpului din regiune, fiind făcut pe vremea Imperiului Habsburgic. Podul a fost construit în anul 1778, având ca scop atât deplasarea soldaților din Coșbuc (pe atunci Hordou), cât și deservirea unei mari părți din locuitorii comunei care aveau locuințele pe malul stâng al râului Sălăuța.
Lucrările sunt supravegheate de Institutul Național al Patrimoniului și sunt finanțate prin Programul Național de Restaurare.
„În prezent se execută lucrări de restaurare a structurii de lemn și înlocuirea cu aceeași esență de lemn a capetelor degradate identificate în urma desfacerii structurii. Restaurarea vizează astfel prezervarea structurii istorice, a sistemului constructiv și a imaginii generale a monumentului istoric”, precizează asociația Petrus Italus Trust.
Se pare că podul de la Coșbuc avea o suprastructură mult mai complexă și dezvoltată, motiv pentru care a și rezistat de-a lungul timpului. Cei de la Petrus Italus Trust fac un apal la Primăria Coșbuc să elimine cu această ocazie „șandramalele de plastic și tablă” de lângă pod:
„Facem un apel la Primăria Coșbuc să elimine șandramalele de plastic și tablă care s-au aciuiat hidos pe lângă pod. Ele oferă un context jenant pentru această bijuterie a regiunii. Soluția este adoptarea de standarde profesioniste”.
Foto: Petrus Italus Trust
Eu știu că podurile în același stil au fost aruncate în aer de germani în timpul retragerii din al doilea război mondial.