Informaţii îngrijorătoare, din partea specialiştilor meteo: există semne că ne paşte o iarnă aprigă şi grea. E posibil ca „iarna aceasta să fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani”. Alte fenomene meteo extreme:
Informaţii îngrijorătoare au început să circule în ultimele zile din partea specialiştilor în meteorologie. Un avertisment a fost lansat la începutul săptămânii, de directorul general al ANM, Elena Mateescu.
În deschiderea sesiunii ştiinţifice anuale a Administraţiei Naţionale de Meteorologie – având drept temă „Extreme meteorologice ale anului 2019”, aceasta a declarat că ar fi posibil să ne confruntăm cu o iarnă aprigă: „cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani. Nu avem un semnal robust în acest sens, dar o iarnă normală în România aduce perioade de vreme severă” – consemnează cei de la Pro TV.
Şi specialiştii meteo americani prevăd o iarnă grea în Europa – cu ninsori decalate care s-ar putea întinde până în aprilie 2020.
Mai mult, sunt şanse ca țara noastră să fie lovită de vortexul polar. Fenomenul va aduce în România ger și viscol.
Specialiştii americani au mai avertizat că fenomenele extreme s-ar putea instala la noi în țară de la sfârșitul lunii noiembrie. Unul dintre aceste extreme pare să fie şi ploaia cu gheaţă albastră – înregistrată la aproximativ 200 de kilometri de Bistriţa.
S-a întâmplat în oraşul Târgu Frumos (judeţul Iaşi), unde o bucată de gheaţă albastră de aproape un kilogram a trecut prin acoperişul unei case, aterizând în mijlocul familiei care locuia acolo.
Povestea este relatată de Realitatea de Iaşi: Silviu Gurlui, profesor la Universitatea „Al.I.Cuza” Iași, a recuperat un fragment din bucata care s-a spart, comentând bizarul fenomen. „… este una din cele mai mari bucăţi de gheaţă care cade din atmosferă pe sol. De departe este una din ciudăţenii… Una din cele mai mari bucăţi de grindină căzută pe Pământ. Una s-a înregistrat în 2010 în SUA, avea 20 cm şi 500 g…”
Foto deschidere – Arhivă