Zeci de milioane de euro alocate, din 2008 încoace, pentru diminuarea poluării cu nitrați. Viziunea este ca fiecare gospodărie să dețină o platformă de colectare a gunoiului din grajd. Momentan, în județul nostru există doar două astfel de platforme.
Primari și fermieri din Bistrița – Năsăud și Maramureș au dezbătut azi, alături de reprezentanți ai Ministerului Apelor și alte instituții, problema poluării cu nitrați.
Din 2008, de când România a devenit stat membru UE, s-au alocat zeci de milioane de euro pentru asta.
În țara noastră există peste 3 milioane de ferme, pe o suprafață de 14,63 milioane hectare.
Astfel, proiectele ce vizează reducerea descărcărilor nitraților în ape, ”vin” cu patru soluții.
”Idealul ar fi ca în fiecare gospodărie să existe o platformă de colectare a deșeurilor din grajd. Apoi, ne dorim să fie platforme de colectare în fiecare comună. De asemenea, ne dorim să creștem numărul de stații de compostare. Iar investiția de referință a proiectului sunt instalațiile de biogaz. Asta este ceea ce ne dorim!” a declarat Paul Popa, coordonator tehnic la Unitatea de Management al Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” – finanțare Banca Mondială, din cadul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Momentan, în județul nostru există doar două platforme de colectare a gunoiului din grajd. Una se află la Bistrița Bârgăului, fiind folosită încă din 2016.
A doua se află la Tiha Bârgăului. Lucrările au început în 2020, dar constructorul a avut câteva probleme. Paul Popa a explicat că urmează o nouă licitație pentru finalizareas restului de 20% din lucrările necesare și îns curt timp va putea fi folosită și această platformă.
Pe banii Statului: O comună va scăpa de la anul de gunoiul din grajd
Dacă cea de care se vorbește din Bistrița Bârgăului e pe Blidireasa, e total inutilă și neutilizată. Faceți o plimbare până acolo și convingeți-va. Singura ei „utilitate” e de a „înfrumuseța” peisajul.