Banii se câștigă greu și se cheltuie ușor. În lipsa unei planificări financiare, viitorul banilor tăi este incert. Chiar și dacă accesezi un credit rapid nebancar 2020, optezi pentru un descoperit de cont sau vrei un împrumut ipotecar, planifică totul înainte.
Planificarea financiară presupune configurarea unor obiective care să-ți permită să-ți gestionezi banii într-un mod eficient. Gândește-te nu doar la prezent, ci și la viitor. Timpul trece, iar banii se vor câștiga din ce în ce mai greu, cu cât înaintezi în vârstă!
De ce avem nevoie de planificare financiară?
Stabilirea modului de gestionare a banilor ne permite să:
- Gestionăm fluxul de bani în mod corect – atât veniturile, cât și cheltuielile. Echilibrarea modului de consum ne va oferi șansa de a face economii. Acestea vor constitui rezerva noastră de siguranță pentru viitor.
- Ne stabilim o rutină financiară – felul în care ne cheltuim banii poate fie educat. Obținerea unei rutine financiare echivalează cu oprirea oricărei cheltuieli fără un scop util a banilor câștigați.
- Stabilim un scop precis banilor pe care îi câștigăm – în acest fel știm exact pe ce trebuie să ne cheltuim banii, unde putem face economii și cum putem folosi în mod eficient economiile obținute.
- Ne păstrăm banii în mod inteligent – banii economisiți pot produce alți bani sau pot rămâne o sursă de siguranță. Planificarea financiară corectă ne permite să identificăm modalitățile prin care putem folosi o parte din economii pentru a obține profit (de exemplu, achiziționarea de titluri de stat cu o maturitate pe termen mediu și cu un nivel de siguranță garantat).
- Setăm în mod corect așteptările în viață – nu de puține ori oamenii se lasă pradă exaltării și nu-și mai iau niciun fel de măsuri financiare de precauție. Iar crizele economice sunt din ce în ce mai des vehiculate pe piața monetară internațională. O astfel de măsură își dovedește utilitatea pe termen lung.
- Utilizăm banii atunci când este momentul oportun – iar acest lucru este posibil tocmai pentru că ești o persoană informată și știi ce ai de făcut pentru a fi în siguranță din punct de vedere financiar.
Gestionarea banilor este o operațiune simplă, atunci când ai la dispoziție un plan financiar.
Ce înseamnă planificarea financiară?
Acest demers simplu și la îndemâna fiecăruia dintre noi presupune o serie de obiective:
- Setarea unor scopuri realiste pentru a căror îndeplinire se realizează această planificare;
- Colectarea de informații și analizarea acestora – venitul lunar și anual, cheltuielile efectuate în mod periodic, valoarea unei potențiale creditări și altele;
- Configurarea planului de acțiune financiară – pe baza obiectivelor și a analizei datelor colectate se vor stabili linii pe care se va acționa pe termen mediu și lung;
- Executarea planului de acțiune – de exemplu, scăderea nivelului de cheltuieli, accesarea unor noi surse de câștiguri, folosirea inteligentă a economiilor realizate;
- Monitorizarea și ajustarea planului în funcție de situație – niciun plan nu este infailibil, mai ales atunci când este vorba de bani.
Planificarea financiară nu-ți dăunează niciodată, dar lipsa ei, cu siguranță că o va face. O astfel de acțiune îți va oferi ocazia de a obține beneficii pe termen lung, în special la bătrânețe. Îți va permite nu doar economisirea de bani, ci și adoptarea unui stil existențial mai benefic. Iar acest lucru, mai mult ca sigur că îți va adauga ani buni la viață!
Foto @ ziare.com