Prețurile la gaz și energie electrică vor fi plafonate de la 1 aprilie. Totuși, această măsură va fi adoptată doar pentru un an de zile. CARE sunt valorile:
Guvernul a propus plafonarea preţului la energie electrică și gaze. Astfel, s-a decis valoarea MAXIMĂ, cu tot cu TVA, ce poate fi cerută consumatorilor de cei ce oferă energie electrică sau gaze naturale. Prețurile conțin inclusiv TVA.
Această măsură adoptată va fi pe o perioadă de un an de zile, mai exact în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.
Astfel, de la 1 aprilie 2022, prețurile nu vor putea crește mai mult de:
Pentru energia electrică:
- maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
- maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv;
- maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.
Pentru gazele naturale:
- maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;
- maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.
Pentru după 31 martie 2023, fiecare va trebui să învețe ”să pescuiască”
„Cred că este cazul ca şi investiţiile în eficienţă energetică să fie stimulate. Piaţa, consumatorii casnici, non-casnici, stimulaţi de creşterea preţurilor, vor merge în această direcţie. Cred că e cazul ca şi din surse bugetare să se stimuleze aceste investiţii.
Este aceeaşi poveste cu ‘dăm peşte maselor sau îi învăţăm să pescuiască’. Pe termen scurt trebuie să le dăm peşte, de la 1 aprilie, ca să aibă ce să mănânce. Dar poate deja pentru 2023 ar fi cazul să înveţe să pescuiască” a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).