Primăria Bistrița a anunțat că în toamnă, cel târziu primăvara anului 2024, vor începe lucrările la Piața Decebal. În acest context, piața producătorilor locali din Piețișor ar putea deveni permanentă. Iar la Lamă s-ar putea face o piață volantă.
În contextul reorganizării direcțiilor și serviciilor din cadrul Primăriei Bistrița, Direcția Piețe a fost desființată.
„Nu ai nevoie de mult personal, deoarece în Bistrița piețele sunt restructurate.
În primul rând, în toamnă, cel târziu primăvara anului viitor, vor începe lucrările la Piața Decebal. Vă asigur încă o dată ca va fi una dintre cele mai moderne piețe din România.
Piața de pe Calea Moldovei a avut mult de suferit din cauza complexurilor comerciale deschise în zonă. Totuși e singura care se autosusține.
Activitatea Pieței Independenței Nord a fost restrânsă. Acolo erau tarabe care parazitau. Tocmai de aceea am și amenajat parcarea în zonă.
Iar în Heidenfeld, pe parcursul anului, se organizează evenimente de unde bistrițenii își pot cumpăra cele necesare”, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă primarul Ioan Turc.
Întrebat DE CE desființează din piețe, în contextul în care în alte orașe se închid în weekend centrele mari, ca să se cumpere din piețe, primarul a răspuns că ia în calcul și alte variante.
„Am discutat și despre ideea de piețe volante. După închiderea pieței din Decebal, vom vedea dacă va fi interes. Am discutat și cu specialiști și poate ar fi o idee în zona Lamă, acolo unde e spațiu și număr mare de oameni.
Apoi, avem piața producătorilor locali. Chiar și în pandemie am fost de acord căsuțele să rămână, tocmai ca formă de sprijin. Cine a mai făcut așa ceva? Acum, odată cu resfințirea Bisericii Evanghelice, le-am mutat în Piețișor (n.r. Piața Mică), nu le-am desființat. Doar le-am schimbat locația. În Piețișor ele au un caracter permanent. Le vom face mai ergonomice, mai mici. Dar zona Piețișor va fi o piață permanentă a producătorilor locali!”, a declarat Ioan Turc.
Întrega conferință de presă poate fi urmărită aici:
Alte idei mai proaste mai ai ? S-au te limitezi sa distrugi acest oraș de tot ,ca tu cu Hangan alt incompetent ca și tine ne-ati terminat psihic ne distrugem mașinile și inhalam praf din cauza unor proiecte aberante și executate si prost în 2024 nici neamurile voastre nu va mai voteaza.
Citi producatori auloc in pietisor ? Cu ceilalti ce s-e intimpla? Nu v-a intereseaza,peste doi ,trei ani o s-a mincam numai produse din export ,fara mici un gust.
Înca din 2011 au fost făcute publice primele detalii ale proiectului „Amenajare și Modernizare Piața Agro-alimentară Decebal” când se prevedea că aici vor fi construite două hale, spații comerciale supraetajate și parcări subterane.Mai târziu, a fost aprobat proiectul urbanistic de consilierii municipali și de atunci nu s-a mai făcut nimic. Conform proiectului de modernizare ar fi trebuit amenajată o clădire în regim de înălțime P+2 E pentru reorganizarea actualei piețe de flori, la parter urmând să fie amenajată piața agroalimentară (de flori și brânzeturi), etajul 1 ar fi destinat magazinelor pentru produse industriale care acum funcționează pe strada Calea Moldovei, iar la etajul doi ar putea fi amenajate birouri.A doua clădire care ar fi trebuit amenajată în Piața Decebal, în zona actualei piețe de legume ar fi avut, la fel, un regim de înălțime format din parter + 2 etaje, la etajul doi al acestei clădiri care va fi destinată activităților comercializării de legume și fructe urmând să fie și o zonă de parking. Au trecut 10 ani fără să se facă nimic.
Noua administratie a municipiului Bistrița a anunțat prin vocea primarului Ioan Turc intenția de a face demersuri în vederea achiziționării halei Decebal, clădire pe care ar urma să o transforme în piață închisă. Dacă nu, va fi posibil ca primăria să poată să achiziționeze spațiul respectiv atunci se va merge pe o altă soluție, de a construi de la zero o piață închisă, a mai declarat primarul Ioan Turc. Până atunci, în Piata Decebal din Bistrița producătorii și clienții îngheață de frig iarna și suferă de căldură vara, exact ca in scoala lui Ion Creanga din „Amintiri din Copilarie”. Pe de altă parte, desfiinţarea târgului de la Viisoara, de catre fostul primar Ovidiu Cretu si transformarea lui intr-un fel de zonă de agrement, care stă mai mult goală decât folosită , s-a dovedit a fi o mare prostie si un motiv de indignare a oamenilor care s-au plâns că nu mai au unde să-şi vândă produsele şi nici de unde cumpăra cereale. De aceea, ar trebui reînfiinţată piata de la Viişoara, sau chiar amenajarea unei pieţe agroindustriale moderne la după modelul Centrului Agro-Transilvania Cluj din localitatea Dezmir.