Comercianții din Piața Decebal se gândesc serios să acționeze în judecată Primăria Bistrița. Totul a pornit de la o taxă de salubritate de aproape 100 de euro. Oamenilor li s-a promis că anul trecut și anul acesta nu sunt taxați, însă s-au trezit cu restanțe la impozite.
De unde a pornit totul
În 2019, Consiliul Local Bistrița aproba o hotărâre prin care toți agenții economici erau obligați să aibă un contract de salubritate, indiferent de locul în care își desfășoară activitatea. 26 de AF-uri și IF -uri care aveau contracte de inchiriere cu primaria, beneficiau de servicii de salubritate.
Sub amenințarea amenzilor, însă, aceștia s-au grăbit să semneze contractul prin care se angajau la plata taxei de salubritate.
„ Anul trecut au venit domnii de la Supercom. Am avut termen de vreo lună de zile să încheiem contracte de salubritate. De la întâi mai începeau controalele și amenzile. Fiind pandemie, noi am crezut că piața având jurist știe, primăria având jurist știe. Ne-am dus toți, ca oile, ne-am făcut contractele, inclusiv pentru luna ianuarie 2021. Apoi ni s-a prelungit contractul și avem de plătit vreo 400 de lei.” spun comercianții.
Ce argument folosesc oamenii pentru a-și susține acțiunea
Potrivit HCL 219/2019, chiriaşii, titluarii dreptului de concesiune, dare în administrare în cazul imobilelor proprietate publică sau privată ale statului ori ale unității administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosință , erau scutiți de plata Taxei de Salubrizare de Bază.
Oamenii spun că astfel, serviciile de salubritate sunt taxate dublu și vor să își recupereze taxele plătite în 2020 și să le fie șterse taxele aferente lui 2021.
„La contractul de salubritate scrie că există IF-urile și AF-urile sunt exceptate de la plată. Suntem majoritatea AF-uri și IF-uri. Deci avem două motive pentru care nu ar trebui să plătim. Și totuși am plătit.”, spune unul dintre deținătorii de AF.
Care a fost promisiunea viceprimarului Călin Stan
Când și-au dat seama de nereguli, oamenii s-au adresat primăriei. Li s-a promis că situația se va corecta, iar anul acesta vor fi scutiți de plata celor aproape 400 de lei. Ei spun că vor da primăria în judecată pentru recuperarea sumelor achitate până acum.
„Am fost la primărie să facem cerere să ne recuperăm banii plătiți pe anul trecut. Am vorbit cu domnul viceprimar Călin Stan și ne-a zis că încearcă să rezolve. Ni s-a spus că anul ăsta nu ne ia niciun ban, dar nici nu ne-a scăzut de la impozite. Dacă nu ne scot, suntem buni de plată. Nu știu cum să procedăm. Următoarea fază ar fi să-i dăm în judecată să cerem banii înapoi și pe anul trecut.”, adaugă alt chiriaș din Piața Decebal.
Practic oamenii au semnat pe niște servicii de care beneficiază o dată și le plătesc de două ori.
„Noi am mers pe încredere, știind că primăria având jurist, cineva verifică toate condițiile. Și atât noi cât și cei cu chioșcuri avem contracte de salubritate, dar niciunul nu avem container separat. Suntem în situația asta un număr de 26 de comercianți. Practic, plătim servicii de salubritate de două ori, o dată noi și o dată piața, dar există doar containerele instalate pentru toată piața, fără ca să existe tomberoane la fiecare agent economic, cum ar fi normal în baza contractului. ”, afirmă un alt comerciant.
Până la publicarea acestui articol, viceprimarul Călin Stan nu a putut fi contactat pentru a oferi o poziție cu privire la acest subiect.
Trebuie să scoată bani din toate părțile, pentru a putea plăti pe cei ce nu fac nimic prin primărie, sunt mulți