S-a vehiculat prin oraș că Centrul Cultural Municipal din Bistrița va achiziționa un pian Steinway & Sons în valoare de 150.000 de euro. Managerul Gavril Țărmure infirmă zvonul. „Este o neînțelegere la mijloc”.
De peste 160 de ani, pianele Steinway & Sons au devenit simbolul calității. Este instrumentul ales de peste 95% dintre marii interpreți ai lumii. Valoarea unui asemenea instrument realizat manual la Steinway poate ajunge până la 200.000 de euro.
Un pian tipic are peste 12.000 de elemente specifice care trebuie să funcționeze ușor și precis pentru a produce muzică la o calitate superioară.
Pianele Steinway sunt renumite deja pentru rezistența și frumusețea cutiilor lor de rezonanță. Procesul patentat utilizat pentru producerea unei rame Steinway a constituit o inovație tehnică majoră, inventată de Steinway & Sons în 1878.
Nicio instituție din Bistrița nu deține un asemenea pian. La Liceul de muzică „Tudor Jarda” a fost achiziționat în anii trecuți un pian de concert Yamaha, în valoare de 30.000 de euro.
Gavril Țărmure, managerul Centrului Cultural Municipal, ne-a povestit că la Universitatea Transilvania din Brașov a admirat două piane Steinway. Spre surprinderea sa, au fost achiziționate de instituție cu aproape 500.000 de euro. I s-a răspuns că s-a optat pentru achiziția lor deoarece comunitatea din zonă merită ce este mai bun.
„Evident, este visul oricărui muzician adevărat să cânte pe un pian Steinway.
Am formulat o solicitare către Primăria Bistrița pentru cumpărarea unui pian de concert. Este nevoie pentru sala mare a Centrului Cultural Municipal. Am trimis câteva variante posibile. Între care una de aproximativ 50.000 de euro, dar și una de 150.000 de euro.
Cea mai cunoscută și bună firmă din lume este Steinway & Sons. Toate sălile de concerte respectabile din lume au așa ceva. Pe locul doi s-ar clasa cei de la Yamaha.
Sala mare a Centrului Cultural este atât de frumoasă și are o rezonanță foarte bună. Am considerat că merită ce este mai bun. Foarte probabil că se va opta în final pentru varianta mai modestă”, a explicat Gavril Țărmure.
Pianul existent acum la Centrul Cultural Municipal a fost deteriorat în ultimii ani, în timpul lucrărilor de renovare. „Este un pian mai slab, un Petrof, care nici nu mai sună ca lumea. Nici nu mai ține acordajul. Este sub ceea ce ar merita o sală precum a noastră… Avem nevoie de un pian performant. Dacă vom avea noroc să găsim un pian Yamaha precum cel de la Sinagogă, vom fi mulțumiți…”, a mai explicat Gavril Țărmure.
Bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița va intra mâine în dezbatere publică. Detalii despre investițiile propuse în 2022 – AICI.
Foto @ Arhivă
Păi nu cumpărăm noi? Ăștia aruncă cu bani în stânga și dreapta și orașul arată ca dracu