Polițiștii bistrițeni au descins la o firmă de dezmembrări auto din Petriș. Motivul? Firma nu doar că funcționa ilegal, dar și producea tone de deșeuri, unele periculoase. Poliția a făcut „curat”, iar dosarul penal al proprietarului firmei e „stufos”:
Oamenii legii s-au autosesizat în cazul unei firme de dezmembrări auto. Deșeurile rezultate în urma dezmembrării a sute de mașini erau lăsate de izbeliște pe pământ. Acest lucru dăuna grav mediului înconjurător. Mai mult, unele dintre deșeurile rezultate intră în categoria „deșeuri periculoase”.
Polițiștii bistrițeni au aflat, cu ocazia verificărilor, că firma funcționează și ilegal.
„La data de 7 octombrie, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale s-au sesizat din oficiu, cu privire la comiterea unor infracțiuni privind protecția mediului.
Astfel, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că, pe raza localității Petriș, o societate comercială care are ca obiect de activitate dezmembrări auto, ar funcționa ilegal, fără să dețină autorizație de mediu.
Totodată, în incinta societății au fost identificate 300 de tone de deșeuri care ar proveni din dezmembrarea a aproximativ 300 de autoturisme. Din acestea s-ar fi scurs deșeuri de substanțe periculoase pe sol.
Societate în cauză nu deține aparat de extragere a freonului din autoturismele dezmembrate.
Proprietarul nu și-ar fi îndeplinit obligația de eliminare a deșeurilor rezultate.
În urma celor constatate la fața locului, a fost dispusă ridicarea a:
- 300 de tone de deșeuri feroase, provenite din dezmembrarea autoturismelor
- 400 kg de deșeuri, provenite din acumulatori auto
- 150 de litri de deșeuri periculoase, provenite din uleiurile uzate care nu ar fi fost depozitate conform prevederilor legale.
Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal deschis pentru
- comiterea infracțiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri
- nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase
- nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate
- poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deşeuri ori substanţe periculoase
- neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare sau eliminare a deşeurilor periculoase”, transmit reprezentanții IPJ BN.