Câteva sute de persoane au semnat deja petiția online inițiată de Ana Dragu – psiholog clinician și coordonator al Centrului „Micul Prinț”. Petiția a fost lansată în cadrul comunității Declic. Se adresează parlamentarilor și autorităților publice locale, solicitând un sprijin real pentru persoanele cu dizabilități mentale.
„Nu sunt un Diagnostic!” – așa începe petiția inițiată de Ana Dragu pentru persoanele cu dizabilități mentale.
„Din momentul în care sunteți aleși într-o funcție publică, drepturile persoanelor cu dizabilități mentale sunt responsabilitatea dumneavoastră.
Persoanele cu dezvoltare atipică au drepturi similare cu cele ale tuturor celorlalte persoane. Dar sunt adesea vulnerabile și au nevoie de asistență suplimentară pentru a le putea exercita”, consemnează Ana Dragu în petiția inițiată în cadrul comunității Declic.
Între drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități mentale se numără
- Dreptul la viață independentă și la integrare socială, posibilitatea de a locui și de a munci în comunitate, fără a fi izolate în instituții. Dreptul la participarea activă în deciziile care îi privesc.
- Dreptul la protecția împotriva abuzului, a violenței și a neglijării
- Dreptul la accesul la justiție.
„Din păcate, în România, aceste drepturi le sunt încălcate sistematic. Vă solicităm prin această petiție să luați toate măsurile necesare pentru ca aceste drepturi să fie respectate”, subliniază Ana Dragu.
Se solicită calcularea corectă a salariului asistenților personali. Aici trebuie incluse toate sporurile cuvenite de drept, conform legii: 15% pentru îngrijiri la domiciliu, dar și 50-75% pentru boli psihice.
Petiția solicită, totodată, acordarea indemnizației de însoțitor, persoanei cu dizabilități, în orice situație de lipsă temporară a AP (zile libere naționale, weekend-uri).
Petiția se poate semna AICI.
„Indiferent de diagnostic, drepturile persoanelor cu dizabilități sunt drepturi umane fundamentale. Încălcarea acestor drepturi duce la izolarea, stigmatizarea, discriminarea și imposibilitatea de recuperare și integrare socială și profesională.
Persoanele atipice sunt la fel de valoroase. Iar cu sprijinul adecvat, pot să trăiască o viață plină de sens și să își aducă aportul la crearea unei lumi mai bune.
Lacunele legislative, lipsa ajutorului și implicării din partea autorităților publice locale agravează situațiile de vulnerabilitate în care aceste persoane se află.
Ignorate ca și cum nu ar exista, izolate ca și cum locul lor nu ar fi în comunitate, desconsiderate și tratate ca o povară, nerespectate ca individualități – toate acestea constituie nu doar o încălcare gravă a drepturilor omului. Ci și o pierdere enormă pentru societate.
Pe măsură ce navigăm spre un viitor incert, avem nevoie de fiecare formă de inteligență umană care lucrează împreună pentru a face față provocărilor cu care ne confruntăm ca societate.
Nu ne putem permite să irosim nici un creier”, avertizează Ana Dragu.