-1.5 C
Bistrița
luni, ianuarie 20, 2025

FOTO „Turiștii” au făcut ravagii în peșterile din Munții Rodnei: de la deșeuri abandonate, la uciderea liliecilor aflați în hibernare

Administrația Parcului Național Munții Rodnei a luat decizia să restricționeze accesul turiștilor în două dintre peșteri, pe perioada iernii, când liliecii hibernează, pentru a limita pagubele produse de turiștii mai puțin civilizați. Angajații parcului național au găsit în peșteri deșeuri, urme de foc și chiar lilieci aflați în hibernare uciși de turiști.

În urma monitorizării preț de aproape 20 de ani a habitatelor liliecilor, administrația Parcului Național Munții Rodnei a ajuns la concluzia că peșterile unde își duc veacul liliecii s-au degradat continuu, din cauza numărului ridicat de vizitatori cu cumportament inadecvat.

Aceștia au distrus speleotemele, au scrijelit sau vopsit pereții peșterilor cu spray-uri, au lăsat deșeuri în interior, au făcut foc și chiar au ucis exemplare de lilieci aflați în hobernare.

„Ca urmare a acestor observații, Administrația Parcului Național Munții Rodnei a demarat o acțiune amplă de ecologizare și spălare a pereților cavernicoli acoperiți cu grafiti și afumați de făclii sau lămpi de carbid și a restricționat intrarea în peșterile Baia lui Schneider și Cobășel în perioada de hibernare a liliecilor, respectiv lunile noiembrie-martie, prin amplasarea a 2 porți metalice la intrarea în cele două peșteri.

Această acțiune are scopul de a sprijini îmbunătățirea stării de conservare a habitatelor cavernicole și a speciilor de lilieci ce se adăpostesc în ele în perioada de hibernare, când aceste specii sunt vulnerabile impactului antropic. Menționăm că aceste peșteri pot fi vizitate pe timpul sezonului de iarnă sub supravegherea și acordul Administrației Parcului Național Munții Rodnei”, informează Administrația Parcului Național Munții Rodnei.

Administrația Parcului Național Munții Rodnei monitorizează starea de conservare a habitatelor cavernicole, în special în Peștera Baia lui Schneider și Cobășel, fiind semnalate specii precum: liliacul comun mic, liliacul comun mare, liliacul cu urechi mari, liliacul mare cu potcoavă sau liliacul cârn.

Foto: Parcul Național Munții Rodnei 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Ma intristeaza nespus, aceste vesti de-a dreptul de neinteles………. Sa vizitezi aceste minunatii ale naturii si sa maculezi cu tampenia din capul tau, tot ce vezi in jur…… Acesti indivizi primitivi trebuie prinsi si pusi bine,sa mediteze la….. viitorul planetei !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...

Se fac angajări la MasterFoam, TeraSteel, GB Instaplan și Delice Pan! NOI locuri de muncă, în Bistrița

MasterFoam caută spre angajare stivuitoriști și tehnicieni mentenanță, iar Delice Pan are nevoie de un inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan Bistrița care angajează electricieni, sudori, lăcătuși mecanici. Oferta completă, mai jos: