-0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Peste 100 de bistrițeni au ajuns la UPU, mușcați de căpușe! O femeie a contactat și boala Lyme!

Libertatea și plimbatul prin aer cutrat are și un ”cost”. De la ieșirea din starea de urgență, peste 100 de bistrițeni au ajuns la UPU, mușcați de căpușe. Unii au fost trimiși la Secția Boli Infecțioase, iar o femeie a contactat boala Lyme.

Odată cu instaurarea stării de alertă, și libertatea de mișcare, bistrițenii s-au avântat în natură. Dar acest lucru a venit și cu un cost.

Plantele au crescut în voie, ceea ce a favorizat apariția de căpușe. Iar unii, și nu puțini, au ajuns la spital, mușcați de căpușe.

În perioada 15 mai-22 iunie 2020, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Bistrița au ajuns 122 de persoane mușcate de căpușe, din care 59 de copii” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al SJUB, Camelia Strungari.

Dacă majoritatea au scăpat ușor, unii au fost trimiși la Secția de Boli Infecțioase. Iar o persoană a contactat boala Lyme.

”Din totalul pacienților, 20 au fost trimiși la Secția Boli Infecțioase, unde au fost consultați și li s-a recomandat tratament de specialitate la domiciliu. A existat și un caz de boală Lyme, fiind vorba despre o femeie de 59 de ani din localitatea Viișoara, care, la fel, a primit tratament la domiciliu și recomandarea de a reveni la consultație în caz de nevoie” a mai transmis Camelia Strungari.

Ce trebuie să faceți ca să nu fiți mușcați de căpușe?

Atunci când se iese în natură, medicii recomandă evitarea pădurilor și a locurilor cu iarbă înaltă, în special dacă îmbrăcămintea e sumară.

Chiar și în locurile cu iarbă mică, e bine ca picioarele și mâinile să fie acoperite.

Să nu se facă plajă în locuri cu iarbă multă.

Ce să faceți dacă sunteți mușcați de căpușe?

Mergeți de urgență la o unitate medicală!

„Nu e bine să încerce ei să scoată căpușa. Uneori, acestea se prind foarte bine în piele și când o smulgi, îi pot rămâne piciorușele acolo. Iar de aici, încep complicațiile”, a explicat dr. Anca Andrițoiu.

La unitatea medicală, căpușa este îndepărtată cu grijă, zona se dezinfectează și pacientul se monitorizează. În funcție de situație, pacientul poate primi chiar și un tratament.

La ce simptome trebuie să fiți atenți, dacă nu vedeți căpușa pe piele

Există și cazuri în care căpușa se desprinde singură, înainte să fie văzută.

De obicei, zona unde a mușcat căpușa se înroșește foarte tare. Apoi pot apărea manifestări neurologice”, a mai spus directorul DSP BN.

Astfel, cei care au fost la o distracție în aer liber și observă astfel de simptome, trebuie să meargă de urgență la medic.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...