Două cazuri de pestă porcină s-au înregistrat în județul nostru. Acest lucru pune în carantină nouă localități din județ. 20 de echipe au fost prezente azi în zona respectivă, pentru a instrui locuitorii. La fel se va acționa și în alte localități tampon.
Conform reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare, în județul nostru s-au înregistrat două cazuri de pestă porcină. La un porc mistreț și la o mamă cu un pui.
Apariția cazurilor este rezultatul unei vânători în Munții Țibleșului, a unui grup de vânători din Molișet. Aceștia au adus animalul infestat în gospodăria lor.
„Zona afectată cuprinde cătunele de pe zona Târlișua. E vorba de nouă localități: Molișet, Agrieș, Agrieșel, Cireași, Lunca Sătească, Răcăteț, Șendroaia, Oarzina și Târlișua”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, șeful DSVSA BN, Ioan Bogolin.
Astăzi, 20 de echipe au fost, începând cu ora 11, în localitățile mai sus menționate, pentru a instrui localnici.
„Pentru a evita sau mai bine zis, pentru a reduce la maxim riscul de transmitere a virusului, localnicilor li s-a spus să își țină porcinele cât mai izolate. Să nu cumpere, să nu vândă. Pe perioada următoare, porcinele să fie cât mai staționare. Localnicii au fost informați, conștientizați. Încercăm să facem cât putem și ce putem pentru a stopa extinderea virusului”, a mai explicat Bogolin.
Cea mai mare preocupare este ca virusul să nu treacă de la porcul sălbatic la porcul domestic. Tocmai de aceea se vor lua măsuri suplimentare de conștientizare și staționare a porcinelor, și în localitățile tampon.
„Vom face controale și în localitățile din zona tampon. E vorba de Breaza, Lunca Borlesei, Poienile Zagrei etc. Luăm măsuri în zonele cu exploatații cu porci domestici și le impunem restricție pe ele până trece amenințarea”, a concluzionat șeful DSVSA BN.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.