Pesta porcină a lovit în animalele domestice dintr-o localitate maramureșeană. Centrul Local de Combatere a Bolilor Bistrița Năsăud a decis monitorizarea atentă a două localități aflate în apropierea zonei unde a izbucnit pesta porcină. CE măsuri se iau și ce restricții se impun:
Doi porci domestici au fost depistați cu pestă porcină, în localitatea Săcel, Maramureș. Confirmarea a fost făcută în 29 septembrie, așa că autoritățile au decis să ia anumite măsuri.
Ieri a avut loc o întâlnire a membrilor Centrului Local de Combatere a Bolilor Bistrița-Năsăud (C.L.C.B.), care a stabilit că se impune monitorizarea a două localități bistrițene: Romuli și Dealul Ștefăniței. Acestea au fost incluse în zona de supraveghere (10 km) aferentă focarului de PPA identificat.
CE MĂSURI SE VOR LUA:
- Efectuarea unui recensământ al tuturor categoriilor de porci din toate exploataţiile cu porcine (responsabili: CSVA Romuli, DSVSA BN, IJJ BN).
- Interzicerea circulaţiei și transportului porcilor pe drumurile publice sau private, cu excepţia celor aprobate de către autorităţile competente; interdicţia nu se aplică la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire, nici la porcii pentru sacrificare provenind din afara zonei de supraveghere (responsabili: IPJ BN, IJJ BN).
- Controale privind circulația suinelor în scopul prevenirii și combaterii pestei porcine africane (responsabili: IPJ BN, IJJ BN).
- Curățarea și dezinfectarea mijloacelor de transport și echipamentelor utilizate pentru transportul porcilor (responsabili: CSVA Romuli, DSVSA BN).
- Interzicerea pătrunderii sau ieșirii din exploatație a tuturor speciilor de animale domestice în primele șapte zile de la stabilirea zonei de supraveghere (responsabili: CSVA Romuli, DSVSA BN).
- Obligativitatea declarării porcilor morţi sau bolnavi autorităților competente (responsabili: deţinătorii exploataţiilor de suine, CSVA Romuli, DSVSA BN).
- Interzicerea transportului / circulației porcilor în afara exploatației în cursul a cel puţin 30 de zile de la terminarea operaţiunilor preliminare de curăţare și de dezinfecţie (responsabili: CSVA Romuli, DSVSA BN).
- Controlul mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de animale şi produse de origine animală (responsabil: IPJ Bistriţa Năsăud).
- Informarea / avertizarea deţinătorilor de porcine domestice din exploataţiile nonprofesionale cu privire la obligaţia de a comunica medicului veterinar de liberă practică orice modificări apărute în starea de sănătate a porcinelor şi/sau numărul animalelor moarte, precum și obligaţia medicilor veterinari de a transmite imediat către DSVSA aceste informații (responsabil: DSVSA Bistriţa-Năsăud).
- Actualizarea componenței Unităților Locale de Sprijin din cadrul unităților administrativ-teritoriale din județ (responsabil Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud).
- Actualizarea stocurilor de substanţe dezinfectante, echipamente de protecţie, dezinfectoare pietonale la nivelul tuturor UAT-urilor (responsabili: Unitățile Locale de Sprijin).
- Acţiuni de informare şi conştientizare a populaţiei privind Pesta Porcină Africană (responsabili: Instituția Prefectului BN, DSVSA BN, Direcţia Agricolă Bistriţa Năsăud, APIA Bistriţa Năsăud, Unitățile Locale de Sprijin).