Autoritățile încă se luptă să stopeze răspândirea pestei porcine. Deși încă nu am scăpat de grijile acesteia, altă pestă bate la ușă. În anul 2018, în Bulgaria au fost 62 de focare. Astfel, autoritățile au hotărât să ia măsuri suplimentare pentru a stopa intrarea în țară a noii peste.
Pesta porcină a ajuns la granița județului nostru, la doar câțiva kilometri. Măsurile care se iau pentru a stopa răspândirea virusului și intrarea acestuia în județul nostru, sunt drastice.
Un bărbat din Rodna a rămas fără porci, neputând prezenta actele de proveniență.
Deși autoritățile încă se luptă cu acest fenomen, trebuie să mai „atace” pe încă un front. O nouă pestă amenință România, iar cei puși în funcții de conducere nu vor să riște, așa că iau măsuri suplimentare. Această pestă pare să fie chiar mai gravă și mai agresivă ca cea porcină.
„Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală foarte gravă, care afectează mai multe specii de rumegătoare mici, domestice și sălbatice, foarte contagioasă și cu o evoluție foarte severă, terminată prin moarte în proporție de 80-100%. Clinic, se caracterizează prin evoluție de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră și tulburări generale, digestive și respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive și respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau brohopneumonie”, anunță autoritățile.
Se pare că cele mai afectate animale sunt caprinele domestice, la care boala are cea mai severă evoluție, cu cea mai mare mortalitate și contaciozitate, urmate de diversele rase de ovine.
Boala a apărut inițial în Grecia, iar anul acesta au apărut 62 de focare în Bulgaria. De aceea, autoritățile vor demara, în următoarea perioadă, diferite controale și campanii de informare.
S-a stabilit:
- Verificarea înregistrării tuturor exploatațiilor de ovine și caprine în BND;
- Verificarea identificării și înregistrării ovinelor și caprinelor în BND;
- Catagrafia exploatațiilor cu ovine și caprine și catagrafia efectivelor de ovine și caprine din România;
- Informarea populației în direcția PMR prin afișe, pliante, mass media, comunicate și alte mijloace de informare;
- Organizare de instruiri în cascadă în direcția PMR, precum și efectuarea exercițiilor de simulare privind combaterea bolii;
- Instituirea unui sistem de inspecții în exploatații și testarea animalelor în vederea depistării precoce a posibilelor suspiciuni de PMR.
- Includerea verificării transporturilor de rumegătoare mici (ovine şi caprine) în cadrul activităţii curente de control al traficului rutier desfăşurate de structurile MAI, MFP şi MT.
„Instituţia Prefectului judeţului Bistrița-Năsăud şi DSVSA Bistrița-Năsăud vor intensifica acțiunile de informare privind această boală prin multiplicarea, distribuirea și afișarea posterelor referitoare la PMR, prin intermediul structurilor sanitare veterinare din teritoriu și autoritățile locale, astfel încât să fie informate toate persoanele interesate”, mai anunță autoritățile.