3.6 C
Bistrița
luni, noiembrie 4, 2024

VIDEO: Performanțe, la Centrul de Transfuzii Bistrița. Care sunt avantajele de a dona sânge

Centrele de transfuzii au stoc tot timpul. Fiecare pacient care are nevoie de sânge este ajutat. Indiferent dacă are sau nu aparținători. Însă centrele de transfuzii au nevoie de donatori pe tot parcursul săptămânii”, a subliniat Adina Beudean, directoarea Centrului de Transfuzii Bistrița.

Adina Beudean conduce Centrul de Transfuzii bistrițean din 2017. Invitată la emisiunea Medicină pe limba ta, ea a oferit explicații și în legătură cu programul Centrului de Transfuzii. Recoltarea de sânge se face doar între orele 7.30 și 13.00, pentru că sângele trebuie prelucrat.

Sângele nu se poate oferi brut. Trebuie să facem componente sangvine din sângele recoltat. La aceste proceduri lucrează colegii mei, până la ora 16.00. O pungă de sânge are nevoie de 4-8 ore de analize, pentru a fi validată din punct de vedere biologic. Acesta este și motivul pentru carre nu se primesc la donare oameni răciți

Acesta este și motivul pentru care Centrul de Tranfuzii nu poate fi deschis noaptea.

La cât sânge se recoltează, Centrul de Transfuzii din Bistrița ar trebui să aibă peste 40 de asistenți. Însă aici nu există decât 11. Aceștia se ocupă de recoltare, de analizele din laborator și prelucrarea sângelui.

Este foarte important ca donatorii să doneze pe tot parcursul săptămânii. Pentru că sângele ajunge inclusiv la pacienții bistrițeni internați la Cluj sau Mureș.

Care este strategia Centrului de Transfuzii din Bistrița?

Avem noroc cum anumite colecte mobile, în care oamenii se mobilizează exemplar. Am avut foarte mare noroc și cu Asociația Civitas. Ne-au ajutat și ne-au dat în folosință o mașină. Tocmai ca să transportăm sângele acolo unde este nevoie, fără să mai fim nevoiți să așteptăm ambulanța, și ea foarte solicitată…”, a explicat Adina Beudean.

Așa se face că centrele de transfuzii din apropiere s-au obișnuit deja să sune la Bistrița când au nevoie, pentru că știu că de aici, în două ore se trimite grupa de sânge necesară.

La Centrul de Transfuzii din Bistrița s-a format inclusiv o rețea de donatori noi. „Avem un număr destul de mare de prieteni care răspund la solicitările noastre. Sunt câteva zeci, poate sute de oameni pe care îi sunăm. În maxim 2-3 ore, majoritatea ne răspund și vin. Se prezintă și ne ajută donând sânge”, a subliniat Adina Beudean.

Ce reguli trebuie respectate când donăm sânge ?

Donatorul trebuie să aibă 18 ani împliniți. Dar nu trebuie să depășească 65 de ani. Cei care au peste 50 de ani și vin prima oară să doneze sânge, trebuie să aducă și o adeverință de la medicul de familie, care să certifice că este apt pentru donare.

Vreau să punctez puțin și onestitatea donatorilor. Dacă până la 50 de ani nu ai mai donat niciodată, solicităm adeverința aceea de la medicul de familie. Trebuie să nu se știe cu vreo boală cronică, sau să nu aibă nicio problemă de sănătate. Punem pe primul loc donatorul.

Nu putem să punem în pericol viața și sănătatea donatorilor. Din 50 de persoane care se prezintă la centrul de tranfuzii, doar 40 ajung să și doneze”, a mai spus Adina Beudean.

Este ILEGAL ca donatorii să primească recompense financiare

Directorul Centrului de Transfuzii s-a referit și la situația neplăcută în care o firmă privată a oferit bani angajaților care donează. „În primul rând este ilegal. Donare de sânge este neremunerată. Un donator care vrea să ajute pe cineva – îl ajută din suflet. Îl ajută pentru că oricine poate să fie în locul pacientului. Dar această remunerare, poate să afecteze donatorul în completarea chestionarului. Nu este normal. Ne face un rău și nouă, ca și centru de recoltare, dar și altor pacienți”, a avertizat Adina Beudean.

În medie, la Centrul de Transfuzii din Bistrița se prezintă cam 30 de persoane pe zi. „Luna trecută am avut o creștere de 30% față de anul trecut. Îmbucurător este că se prezintă tot mai mulți tineri. Ceea ce este extraordinar. Pentru că cei tineri ne devin clienți fideli. Ne bizuim pe ei. Sunt receptivi, sunt sănătoși. Este important și sănătos inclusiv pentru sănătatea lor”, a mai spus Adina Beudean.

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.