Doru Floare, elev în clasa a IX-a A, la Colegiul național „Liviu Rebreanu” a reușit performanța de a cuceri o medalie de aur la un concurs internațional de informatică!
„Felicitări Doru Floare, IX A, CNLR! Medalie de aur la InfO(1) Cup 2021!”, au transmis ieri colegii săi de la „Liviu Rebreanu”.
Doru Floare este absolventul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Bistrița, unde a făcut matematică cu profesoara Camelia Gălățan – „o profesoară foarte bună, pe care o respect mult”, după cum ne-a mărturisit Doru Floare.
Tânărul pasionat de matematică și informatică participă încă din gimnaziu la cursurile Centrului Județean pentru Excelență – coordonat de profesorul Constantin Rus.
De anul trecut, din septembrie, este elev la Colegiul național „Liviu Rebreanu”, despre care Doru Floare ne-a povestit că este „foarte mulțumit. Mi-am dorit întotdeauna să ajung la acest liceu”.
Tot aici s-a desfășurat și concursul internațional de informatică.
„Concursul s-a desfășurat în varianta online, l-am dat la CNLR, cu supraveghetor. Pe perioada concursului am fost filmați permanent, atât noi, cât și monitoarele”, a povestit Doru Floare pentru Bistrițeanul.ro.
Din Bistrița au participat la concurs 3 elevi la etapa națională: Doru Floare, Mihai Bindea și Adrian Bobiș – toți trei colegi la grupa de Excelență, în gimnaziu.
Doru Floare și Mihai Bindea au reușit să se califice și în etapa internațională a competiției.
„Problemele date au fost la nivel de olimpiadă internațională, incomparabil mai grele decât cele de la un test sau o olimpiadă națională”, a recunoscut Doru Florea.
Cum arată problemele într-o asemenea competiție…
În problema de mai jos „trebuie găsit un algoritm de rezolvare în complexitate O(1). Trebuie calculată suma XOR a elementelor din șirul lui Fibonacci dintre indicii l și r. Suma xor dintre a și b este (a ^ b), fiecărei perechi de biți cu indici egali din scrierea binară a lui a si b aplicându-se operația logică „sau exclusiv”…”, ne-a explicat Doru Florea.
Concurență acerbă: 233 de elevi participanți din 13 țări
Concursul a fost organizat de Centrul Județean de Excelență Prahova. La competiția internațională au luat parte 233 de elevi din 13 țări, toate având o puternică tradiție în informatica de performanță.
Este singurul concurs internațional de informatică din România care se adresează juniorilor și presupune rezolvarea a 4-5 probleme de natură algoritmică pe parcursul a 5 ore.
„Festivitatea de premiere va avea loc, duminică 21 februarie, ora 11.00. Vă așteptăm online! Felicitări, copii! Felicitări colegilor noștri, profesorii voștri îndrumători! Felicitări părinților voștri care vă sunt alături și vă susțin!”, a transmis conducerea Centrului de Excelență Prahova.
Sursa Foto @ Doru Floare FB