Doi funcționari publici de la Oficiul de cadastru și un topograf au fost reținuți de polițiști în urma unor percheziții. Pe parcursul mai multor luni, aceștia au făcut zeci de împroprietăriri folosind sentințe judecătorești false. AFLĂ ce anume au făcut și ce capete de acuzare li se aduc:
Ieri au avut loc 20 de percheziții, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la comiterea infracțiunii de fals intelectual, evaziune fiscală.
„În urma perchezițiilor, au fost ridicate impresiuni de ștampile, înscrisuri, telefoane mobile, dispozitive de memorie externă, respectiv tehnică de calcul și au fost indisponibilizate diferite sume de bani. De asemenea, în scopul acoperirii prejudiciului cauzat, au fost identificate bunuri mobile și imobile, în vederea aplicării măsurii sechestrului asigurator penal”, anunță IPJ BN.
CINE au fost cei vizați și ce au făcut:
„La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a înregistrat un dosar penal având ca obiect infracțiuni de corupție, fals în acte și falsificarea instrumentelor de marcare. Din cercetările penale efectuate a rezultat faptul că în anul 2018 și început de 2019, un funcționar din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară a falsificat 38 de sentințe judecătorești prin contrafacerea acestora și aplicarea de ștampile false, sentințe care au fost folsite pentru intabularea dreptului de proprietate a unor imobile. Funcționarul public a primit de la persoanele a căror drept de proprietate urma să fie intabulat, diferite sume de bani, cu titlul de mită. O parte din aceștia au ajuns și la un alt funcționar public din cadrul OCPI Bistrița-Năsăud care a avut atribuții de serviciu legate de intabularea dreptului de proprietar al persoanelor pentru care s-a primit mita. În cauză se fac cercetări și față de un expert topograf pentru complicitate la luare de mită și complicitate la fals în înscrisuri și evaziune fiscală”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, Adrian Briciu din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Ce măsuri s-au luat și ce pedepse riscă
Conform celor de la IPJ BN, ieri, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus reținerea pentru 24 ore față de doi bărbați de 33 ani, respectiv 53 ani și față de o femeie de 39 ani. La data de 24 mai a.c., față de aceștia a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.
„De precizat este faptul că cei doi funcționari publici din OCPI și-au dat demisia imediat după ce faptele acestora au fost descoperite, în cursul lunii aprilie. Pentru infracțiunea de luare de mită, pedeapsa este de la 3 la 10 ani, iar pentru celelalte infracțiuni, pedepsele sunt între 6 luni și 5 ani. Pe durata anchetei, cele trei persoane au avut o atitudine de colaborare și recunoaștere a comiterii faptelor. Cei trei beneficiază de prezumția de nevinovăție până la finalul anchetei”, a mai spus Adrian Birciu.
Încă nu s-a estimat valoarea sumelor date cu titlul de mită, însă aceasta va fi stabilită în urma audierii beneficiarilor, a celor care și-au intabulat proprietățile în baza acestor sentințe false.