Pensiile din ianuarie 2022 au fost cu 11% mai mari decât cele din ianuarie 2021. Valoarea pensiei medii a ajuns la 1.771 de lei, conform datelor oferite de Casa Națională de Pensii Publice.
Județele dezvoltate au cele mai mari pensii din România. Bugetul alocat de către stat pentru cei 4,6 milioane de români pensionari este de 106 miliarde de lei.
Bistrița-Năsăud se află printre județele cu cele mai mici pensii din țară, împreună cu județe precum Botoșani, Giurgiu, Vrancea, Vaslui, Satu Mare și Călărași, unde pensiile nu depășesc o medie de 1.400-1.500 de lei.
„Pensiile sunt mici, deşi efortul salariatului, la un nivel al CAS de 25% (contribuţia de asigurări sociale plătită din salariu pentru pensie – n.red.), este foarte mare. Angajaţii plătesc un sfert din salariu contribuţie la pensie, iar salariile sunt destul de mici în România, de aceea şi pensiile sunt mici. Ca să crească nivelul pensiilor, trebuie să aducem 2 milioane de români din străinătate, să le dăm locuri de muncă cu salarii mari, pentru a creşte contribuţiile. Însă România are o rată de colectare a impozitelor de circa 30% din PIB, pe când Germania colectează circa 50%, acesta este un alt motiv. Cu o colectare atât de mică, nu îţi ajung banii de nimic niciodată”, a declarat Petru Dandea, secretar general al Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa.
Pe lângă pensionarii „de rând”, în România există circa 200.000 de pensionari speciali (foşti angajaţi ai MAI, MApN, SRI, SIE etc.), pentru care statul cheltuieşte circa 10 miliarde de lei pe an. Dacă un pensionar ”normal” primeşte, în medie, o pensie de sub 1.800 de lei, un pensionar ”special” are o pensie de circa 4.200 de lei pe lună.
Buna dimineata!
Noi intelegem dificultatile, dar atunci haideți sa facem ceva in privinta lor!
Orice este posibil atata timp cat nu ne dăm batuti!
Speranta moare untima si noi odata cu ea!
Avem incredere ca putem fi mai buni pentru asta traim!