Pentru a-i implica pe cetățeni în procesul de dezvoltare a orașului, s-a venit cu o propunere. Pe modelul Clujului, să se formeze o platformă online. Acolo, bistrițenii ar putea face propuneri de proiecte și orientarea banului public spre finanțarea acestora.
Consilierul local, av. Diana Morar, a subliniat astăzi, într-o conferință de presă, nevoia colaborării între cetățeni și administrația locală.
Aceasta a venit cu propunerea înființării unei platforme online, pe modelul celei din Cluj.
„Noi ne tot întrebăm de ce cetățenii sunt atât de dezinteresați să vină să își exercite dreptul electoral. Am realizat că pe lângă alte motive, e și faptul că cetățenii nu participă în mod efectiv la clădirea vieții citadine a orașului lor. Fie că nu vor sau că nu cunosc că au acest drept. Dreptul de a crea o administrație participativă. Observăm că între administrația locală prezentă și cetățeni există în prezent o crasă lipsă de comunicare, concretizată într-o prăpastie ce continuă să se adâncească. Astfel, s-ar impune un proiect de maximă importanță, atât pentru viitorul primar cât și pentru administrația actuală. E un proiect de Bugetare Participativă Online”, a explicat Diana Morar.
Bistrițenii vor putea astfel să decidă cum vor fi cheltuiți o parte din banii pe care ei îi achită prin taxe și impozite locale. Astfel, prin crearea unei platforme online, bistrițenii vor putea participa democratic la deciderea de cheltuire a banului public.
„Există domenii precum străzi, zonele pietonale, spațiile verzi, locurile de joacă pentru copii, infrastructura culturală, digitalizarea orașului, iluminatul public, amenajarea spațiilor publice, în care subzistă încă probleme nerezolvate în care bistrițenii, care intră în contact direct cu ele, sunt cei mai în cunoștință de cauză și pe care ei le duc în spate în fiecare zi. Asta pentru că administrația actuală funcționează într-o altă dimensiune. În dimensiunea pârtiei de schi fără zăpadă, a merelor și struților de plastic și a interminabilelor festivaluri de folclor local”, a concluzionat consilierul.
La Cluj, platforma de bugetare participativă online are ca obiective:
1. Creșterea nivelului de dialog și de colaborare dintre cetățeni și administrația publică.
2. Ajustarea politicilor publice la nevoile și așteptările cetățenilor, pentru a îmbunătăți calitatea vieții în municipiu.
3. Creșterea gradului de asumare și co-creare a procesului de dezvoltare urbană de către cetățeni.
4. Consolidarea democrației prin participarea cetățenilor la un exercițiu de luare a unor decizii ce privesc întreaga comunitate.
5. Creșterea transparenței activității administrației publice locale.
Pe această platformă pot veni cu propuneri toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj și au vârsta minimă de 18 ani.
Diana Morar a anunțat astăzi că a intrat și ea în cursa internă a PNL pentru funcția de primar al Municipiului Bistrița.