1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Pacienții unui cabinet medical se plâng că nu au intimitate la consultații. Medicii susțin că așa îi protejează

Pacienta unui medic de familie s-a plâns că nu are parte de intimitate când merge pentru consult. ”Oamenii stau afară, în soare. Vine medicul și te întreabă afară ce ai, iar dacă ceri consult înăuntru, urlă la tine. Nu e normal!” a spus aceasta. CUM comentează medicul decizia de a ține pacienții în fața cabinetelor:

În zona Sens, de la Big, există cinci cabinete medicale, medicină de familie, la parterul unui bloc. Printre medicii care activeză acolo e și soția primarului Ovidiu Crețu.

Zilele trecute o bistrițeancă, pacienta doctorului Morariu, s-a plâns redacției Bistrițeanul.ro de modul în care se face consultația pacienților la cabinetele cu pricina.

Oare e ok? Doctorul iese afară și te întreabă ce te doare. Nu există intimitate. Asistenta iese afară cu rețeta. Oameni bătrâni și de tot felul stau afară în soare. O scos afară două scaune. Puteți merge să vedeți luni, când e doctorul Morariu, cum stau bieții oameni afară în soare/ploaie. Acuma e doamna Crețu care are Covid. Adică ea nu are, dar oricum așa se face din februarie, de când a început pandemia. E drept că doctorul are mulți ani, dar poate lăsa locul unui medic mai tânăr, la care nu îi e frică de Covid. Dacă soliciți să intri înăuntru, ca să ți se ia tensiunea sau ceva, foarte nervos urlă la tine să nu atingi nimic, că intri pe propria răspundere…Are 70 de ani. Știu că îi e frică. Dar poate să se pensioneze, nu să își bată joc de pacienți” a transmis redacției Mariana R.

În această dimineață, în fața intrării în cabinetele medicale, o mână de oameni erau adunați deja, deși era doar ora 08.00.

Doctorul Morariu a ieșit afară și a înmânat o rețetă unui pacient.

Da. Am stabilit să facem consulațiile afară. Adică, oamenii vin la cabinet cu diverse probleme. Unii vin doar pentru rețetele lunare. Așa că stau afară, iar noi întrebăm care e problema. Dacă au nevoie de rețete, le eliberăm și le dăm. Dacă unul îmi spune că tușește și are febră, îi prescriu tratament și îi spun că ne auzim în două zile. Dacă nu se ameliorează, sunăm la 112 și vin ăia de pe Ambulanță, gata echipați cu echipamente de protecție, și îl și testează gratuit. Păstrăm legătura cu pacienții prin telefon. Dacă e vreun pacient care are nevoie de un consult aparte, atunci îl duc în cabinet. Vine după mine, dar îi spun să nu atingă nimic. Ne protejăm. Pe noi și pe pacienți. Că noi nu am primit echipamente de protecție. Și atunci, dacă oamenii stau afară, riscul, dacă e cineva infectat, să se infecteze și alții, e destul de mic. Afară se păstrează distanța, sunt și cu măști. Ne protejăm cum putem” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, dr. Morariu.

Acesta a mai explicat că la fel se fac și la clinicile de la Cluj. Trierea pacienților se face afară. Pe lângă lipsa echipamentelor de protecție, dr. Morariu a explicat că în cazul infectării unuia dintre ei, mii de pacienți rămân fără medic de familie.

Vă spun drept că ne-am temut când am aflat că domnul primar a fost testat pozitiv. Până i-a venit rezultatul la doamna Carmen Crețu. I-a ieșit negativ, și totuși e acasă, în izolare, 14 zile. Că așa e protocolul. Dar dacă îi ieșea testul pozitiv, ne băga pe toți în carantină. Aici suntem cinci medici. Asta înseamana 10.000 de pacienți care rămâneau două săptămâni fără mdic de familie. Cine îi prelua??? Cui rămâneau?? Noi am găsit soluția aceasta de a face consultațiile, ca să ne protejăm pe noi și pacienții. Că de sus nu sunt trasate directive clare. Așa că noi am adoptat această măsură” a mai spus dr. Morariu.

Pacienții care așteptau în fața cabinetelor nu s-au arătat nemulțumiți de modalitatea aleasă. Din contră, păstrând distanța și având măștile pe față, așteptau rețetele sau pe ceilalți medici să sosească.

În ceea ce privește materialele de protecție oferite medicilor de familie, din partea Statului, acestea au fost EXTREM de puține.

Conform Ordinului nr. 74.549/06.04.2020, medicii de familie au primit câte două cutii de măști chirurgicale și 10 bucăți măști FFP2. Atât a fost ajutorul din partea Statului” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie Bistrița Năsăud, dr. Simona Rus.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...