A trecut prin multe și a experimentat multe. A stat departe de casă și a ținut secret cel mai mare vis al său – deschiderea unei școli de balet acasă, în Bistrița. Acum, crede că cel mai mare bine pe care îl pot face tinerii pentru ei și țara lor e să revină.
Povestea balerinului Ovidiu Danci este plină de urcușuri, coborâșuri și tot felul de obstacole care i-au stat în drum de-a lungul anilor. A studiat balet de mic, a plecat în străinătate pentru a-și urma visul. Acolo, a ajuns să fie „conducător de haite”, așa cum ne-a povestit chiar el. Niciodată nu a putut să își arate latura sensibilă, nu și-a permis să plângă și să fugă. A trebuit să rămână și să îndure pentru ca într-o zi să ajungă pe marile scene.
Participarea în concursul „Dansez pentru tine” a fost ca o descătușare. Acolo și-a spus povestea și, cel mai important, a dezvăluit cea mai mare dorință a sa: înființarea unei școli de balet la el acasă, în Bistrița. Anii petrecuți în București au fost una dintre cele mai edificatoare experiențe pentru el, însă niciodată nu s-a simțit la locul lui. Mereu visa să se întoarcă acolo unde a făcut primii pași de balet, acolo unde a visat pentru prima oară că va fi cunoscut în toată lumea.
Tinerii să plece din România. Să experimenteze, să capete experiență, dar să se întoarcă acasă
A studiat baletul în Germania și a reușit să fie printre cei mai buni, și-a văzut visul cu ochii și a suportat toate durerile fizice și sufletești, departe de casă și de cei dragi. Într-un final, s-a întors și a reușit ce și-a propus. Astăzi, Școala de Balet „Ovidiu Danci” cuprinde șase studiouri în Bistrița-Năsăud și sute de copii s-au transformat în mici lebede.
„Din ce în ce mai mulți tineri pleacă din țară. Asta nu e rău! Și eu am plecat când am simțit că e momentul. Am făcut tot ce am vrut, dar m-am întors acasă, m-am întors acolo unde Dumnezeu a vrut să mă nasc. E bine ca tinerii să plece în străinătate, să capete experiență, dar să se întoarcă acasă. Să vină înapoi și să ofere locului în care s-au născut și au crescut, să ofere o parte din ei. Trebuie să ajute comunitatea în care au trăit să se dezvolte și să facă ce știu ei cel mai bine – dar acasă. E în legea firii și doar așa ne vom putea simți împliniți sufletește”, transmite Ovidiu Danci.
În ultimii ani, tot mai mulți bistrițeni aleg să plece din România – lucru confirmat de ultimele statistici.