Academicianul Ovidiu Bojor, cel mai mare fitoterapeut român, a încetat din viață la vârsta de 98 de ani. S-a născut la Reghin, dar avea o legătură strânsă cu Bistrița, loc de refugiu în război și locul nașterii tatălui său.
Ovidiu Bojor era supranumit „Împăratul plantelor”, iar printre cele mai importante descoperiri a fost insulina vegetală din castravetele amar din Nepal. Doctor în farmacie şi specialist în fitoterapie, s-a născut pe 1 noiembrie 1924, la Reghin, judeţul Mureş. A absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti în 1950. În 1968 a devenit doctor în farmacie cu teza: „Contribuţii la studiul ciupercii Claviceps purpurea”. Este considerat fondatorul fitoterapiei moderne în România. În activitatea sa, a publicat peste 200 de lucrări științifice.
S-a făcut cunoscut ca urmare a unei activităţi prestigioase în domeniul ştiinţelor farmaceutice. Ovidiu Bojor a condus patru expediţii în Himalaya, zonă pe care a studiat-o în mod deosebit.
Ovidiu Bojor a fost membru al Academiei de Ştiinţe medicale din România, membru al Academiei de Arte şi Ştiinte din SUA şi al Academiei Daco-Romane. În anul 2004, a fondat Centrul de Studii pentru Ştiinţe de Graniţă.
Ovidiu Bojor, la Bistrița, în urmă cu 5 ani, la prezentarea unei cărți despre viața academicianului:
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
foto: Cotidianul.ro