-6.1 C
Bistrița
duminică, noiembrie 24, 2024

FOTO: În mintea lui Ovidiu Bachiș, elev la Colegiul „George Coşbuc” din Năsăud și pasionat colecționar

Ovidiu Bachiș este elev în clasa a XI-a, la Colegiul Național „George Coşbuc” din Năsăud. Colecționează de ani buni monede, obiecte de artă religioasă sau africană, carte veche sau piese de şah. În aceste zile le-a expus, pentru prima oară, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean.

Până în martie, la Muzeul Grăniceresc din Năsăud aveți ocazia să admirați o impresionantă expoziţie. Intitulată O călătorie în mintea lui Ovidiu, expoziţia prezintă o parte din obiectele colecţionate, cu multă pasiune, de Ovidiu Bachiş.

Elevul Colegiului „George Coşbuc” a povestit pentru Bistrițeanul.ro că pasiunea sa pentru colecționat a început cu un cadou de la bunica lui.

Bunica mi-a oferit în dar un clasor cu monede habsburgice și austro-ungare. Se întâmpla acum mai mult de 6 ani. De atunci am prins pasiunea pentru numismatică. Practic este cea mai longevivă pasiune a mea, pentru că ea continuă până astăzi…”, ne-a mărturisit Ovidiu Bachiș.

Tânărul a admis că vernisajul desfășurat recent la Muzeul Grăniceresc din Năsăud a fost o experiență deosebită Este prima dată când îmi expun colecțiile, iar acum am simțit că pasiunea mea este validată cumva de interesul publicului. Cel mai mult mi-a plăcut caracterul interactiv al vernisajului. Pe parcursul prezentării, cei care au participat mi-au solicitat tot felul de informații suplimentare despre exponate…

Practic, de-a lungul anilor, fiecare muzeu sau expoziție care m-a impresionat a însemnat începutul unei noi povești în activitatea mea de colecționar.

Colecția de monede a fost prima mea colecție. Asta și pentru că cele mai multe muzee pe care le-am vizitat au fost muzee de istorie. La piesele de șah am ajuns pentru că mă interesează mult acest sport. Mi-a rămas în minte o expoziție impresionantă chiar de aici, de la muzeul din Năsăud, de acum câțiva ani… Se numea Înconjurul pământului în 80+ sahuri.

Am și o colecție de etnografie românească și podoabe. Am realizat-o pentru că existentă multe obiecte de acest tip în zona noastră. A fost cel mai ușor să am acces la ele. Colecția de etnografie tribală a fost inspirată de vizita mea la muzeul Quai Branly din Paris. Acolo am văzut o colecție impresionantă de peste 16.000 de obiecte tribale…!”, ne-a povestit Ovidiu Bachiș.

Între obiectele expuse de Ovidiu Bachiș la Muzeul Grăniceresc se află și 5 cruci copto-etiopiene din argint, de la început de secol XIX.

Istoria lor datează încă de la a doua jumătate a secolului XVIII. Argintul din care au fost lucrate provine din monede habsburgice de 1 taler, emise în timpul Mariei Terezia. Aceste monede, cântărind fiecare 28 grame, dintr-un material de calitate superioara, au ajuns probabil ca lingouri de argint în Africa. Regele Etiopiei la vremea aceea a obligat populația prin lege să poarte câte o cruce la gât. Astfel s-a creat acest stil de manufactură”, ne-a explicat Ovidiu Bachiș.

Obiectul preferat de Ovidiu Bachiș – denarul roman din timpul împăratului Traian

A fost emis în anul 106, la puțin timp după cucerirea Daciei. Monedele aveau mai multe aspecte în antichitate, pe avers fiind reprezentat împăratul, iar pe revers zeii. Ceea ce ilustra faptul ca ei au ales împăratul.

Alteori pe revers apar temple, în zonele cucerite, ca să arate că deși se schimbă conducerea, romanii respectă tradițiile locului. Uneori apărea chiar și familia împăratului, ca să arate faptul ca împăratul are o viață familială foarte bună și poate să conducă un stat prin respect, dreptate și adevăr.

În moneda mea este ilustrat un soldat roman sau chiar zeul Marte care calcă pe bustul unui dac. Am mai aflat că moneda a fost emisă pentru a le trimite mesaj romanilor că sunt în siguranță și că trebuie să aibă încredere în împărat. Moneda este practic un mijloc de informare: se transmite, prin intermediul ei, a fost cucerită o nouă zonă în imperiu”, a explicat tânărul colecționar.

Deși este pasionat de istorie, Ovidiu Bachiș își dorește acum să urmeze Facultatea de Informatică, în cadrul UBB Cluj-Napoca. „În felul acesta, pasiunile mele care sunt pe profil uman s-ar completa perfect cu orientarea mea școlară – de profil Real…

Foto @ Muzeul Grăniceresc Năsăud

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Mai degrabă sunt colecții moștenite de la bunicul răposat, fost director pe la Rebra și profesor de istorie ….. păcat că nu moștenește ș-o continuitate istorică ,de familie, preferând alte oportunități….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...