Guvernul a aprobat în ședința de astăzi o ordonanță de urgență cu modificări legislative în cazul în care se va ajunge la alegeri anticipate. „Nu mă aştept ca PSD să adune voturile necesare la moţiune, dar paza bună trece primejdia rea”, a spus Ludovic Orban. Clasa politică bistrițeană a reacționat la aceste schimbări:
Astfel, ministrul de Interne, Marcel Vela, a propus introducerea pe ordinea suplimentară de zi a Executivului a unei ordonanțe de urgență privind schimbarea legislației privind alegerile parlamentare „pentru buna organizare de alegeri parlamentare anticipate”.
Ordonanța mai prevede creșterea numărului de parlamentari de Diaspora de la 2 la 4 senatori și de la 4 la 8 deputați. De asemenea, la parlamentare se va vota în Diaspora 3 zile, la fel ca la europarlamentare și prezidențiale. Premierul Ludovic Orban a acceptat proiectul.
Radu Moldovan, președinte PSD BN: „ Este incredibil ceea ce se întâmplă. Cum să dai OUG pe alegeri anticipate. Cum să propui ca președinții de consilii județene să fie aleși dintre consilierii județeni. Cum ar fi să propunem ca și președintele României să fie ales dintre parlamentari. Mie mi se pare că o luăm razna: anticipate și privatizarea din sănătate. Trece moțiunea, iar oamenii ăștia merg acasă.”
Simionca, cel mai negativ scenariu: Blocăm țara
Ionuţ Simionca, de la PMP, a avut un punct de vedere clar asupra chestiunii. „Imaginaţi-vă cel mai negativ scenariu. Pică Guvernul şi rămânem cu interimat. Dacă pe majoritatea din Biroul Permanent, PSD întinde treaba asta pe vreo două luni cu un joc politic, ce facem? Rămânem cu un Guvern care nu poate da OUG, fără alegeri în două tururi, preşedinţii de CJ se aleg la fel ca acum, blocăm ţara. Dacă PNL voia neapărat anticipate, putea să mai vină cu o asumare. Dar eu nu spun că a făcut un lucru rău că a girat cu mandatul pentru alegerile în două tururi. Cu toate astea, cred că mai era o soluţie, mai împăciuitoare, fără să declanşeze o criză politică. Pentru că românii s-au săturat de ceartă, vor să vadă oameni politici care lucrează în interesul cetăţeanului”, a spus acesta.
Daniel Suciu, deputat PSD: „PNL funcționează pe principiul lovește și fugi. Ăștia au călcat tot în picioare, tot statul de drept. Se grăbesc să meargă acasă și vor merge pentru că avem deja 233 de voturi pentru moțiune”.
Ordonanța de urgență stabilește componența Birourilor Electorale Permanente, circumscripțiile electorale, dar și alte aspecte organizatorice.
„În AEP a existat o discuţie, a rezultat necesitatea reglementării situaţiei în care se ajunge la alegeri parlamentare anticipate. Acum în legislaţie nu e o reglementare precisă privind anticipatele, sunt prevederi constituţionale care stabilesc termenul maxim al anticipatelor din momentul dizolvarii Parlamentului, e termenul de 90 de zile, dar e necesară o adaptare a legislaţiei pentru a avea prevederi concrete. Trebuie să fim pregătiţi să reglementăm situaţia care poate apărea. Nu mă aştept ca PSD să adune voturile necesare la moţiune, dar paza bună trece primejdia rea. Dacă va fi majoritate pentru moţiune, în privinţa PNL decizia e clară, să nu mai votăm învestirea niciunuia dintre cele două guverne, pentru a declanşa alegeri anticipate”, a explicat Ludovic Orban.