7.5 C
Bistrița
joi, aprilie 3, 2025

VIDEO – Otilia Tănase, medic de familie: Ce trebuie să facă părinții, în cazul celui mai agresiv val de viroze al deceniului

Ne confruntăm în aceste zile cu cel mai agresiv val de viroze din ultimul deceniu. Într-o săptămână, doi bebeluși au murit din cauza virozelor respiratorii, în Baia Mare. Și la Spitalul Județean din Bistrița situația este îngrijorătoare. Dr Otilia Tănase, unul dintre cei mai iubiți medici de familie, ne-a explicat ce trebuie să facă părinții la primele semne de viroză:

Otilia Tănase, unul dintre cei mai apreciați medici de familie din Bistrița, a explicat în emisiunea Medicină pe limba ta, că este vorba despre două tipuri de virusuri.

Sunt două tipuri de virusuri anunțate care circulă cam de prin 10 noiembrie. De atunci am remarcat că a crescut incidența și adresabilitatea pentru viroze. Iar acestea sunt agresive, mai ales pentru sugarii de până la 1 an. Pentru că ei nu și-au format încă imunitatea…

Cele două virusuri pătrund în organism prin ochi sau nas, coborând ulterior spre faringe și apoi laringe sau trahee. Nu se întâmplă așa la toată lumea. Totul depinde de statutul imunologic al pacientului. Unii copii fac forme ușoare de viroză. Dar alții fac formele cele mai grave de viroze. E vorba de cei care nu au fost alăptați sau sunt mai slab imunizați, anemicii, copiii cu malformații cardiace. La fel sunt predispuși acestui virus și cei născuți prematur”, a explicat dr Otilia Tănase.

Problema este că de două luni încoace, medicii de familie nu au mai primit unul dintre vaccinurile care se administrează bebelușilor la 2, 4 și 11 luni.

Este vorba despre vaccinul hexavalent, a explicat dr. Otilia Tănase. „Este unul dintre cele mai importante vaccinuri, pentru că îi protejează pe copii, oferindu-le anticorpii necesari. De două luni, însă, a intervenit o deficiență de aprovizionare. Iar între timp, afluența de boli respiratorii a devenit îngrijorătoare și împovărătoare pentru toate nivelurile medicale. Și pentru noi, ca medici de familie, dar și pentru cei din spitale…”, a confirmat dr. Otilia Tănase.

Ce trebuie să facă părinții, la primele semne de viroză

Printre simptomele unei viroze sunt ochii roșii, lăcrimoși, nasul înfundat sau durerile de gât. De asemenea, se constată și o scădere a apetitului. Unii dintre copii plâng atunci când înghit. Ulterior apare și tusea. Cele mai ușoare forme nu prezintă temperatură mai mare de 38ºC.

Acestea sunt semnele care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinți – a mai explicat dr. Otilia Tănase.

Dacă începe să-i curgă copilului nasul, părinții pot să-i curețe nasul cu un ser fiziologic. Nările trebuie să fie umede, dar fără secreții patologice. Dacă face copilul un pic de febră se pot adminsitra antitermice: un paracetamol, un nurofen, supozitoare. Sunt și supozitoare novocalmin…

Dacă tușesc copiii, se poate da un sirop. Îi sfătuiesc pe pacienții mei dacă prezintă un nod roșu sau tușesc să ia și un antialergic. Din păcate, nici siropurile antialergice nu se găsesc prea ușor. Este bine ca părinții să se aprovizioneze din timp cu un antitermic, un antialergic și picături pentru nas.

E bine să avem în casă și vitamina C, dar și vitamina D3. Și să dăm Vitamina D3 copiilor și după 2 ani, pentru că toți copiii au nevoie de ea în sezonul rece. Ea are un rol important în menținerea imunității și a funcțiilor tuturor metabolismelor din organism”, a explicat Otilia Tănase.

Dacă suferă de accese de tuse noaptea, copiii pot primi lichide (ceai, apă sau compot). Poziția trebuie de asemenea ajustată, pe o pernă mai mare. Febra se poate reduce cu o baie caldă. 

Povestind despre cazurile mai grave cu care s-a confruntat, dr Otilia Tănase a avertizat că „rujeola este cea mai redutabilă boală a copilăriei, cea mai severă și cea mai mare consumatoare de anticorpi. Se tot anunță că urmează și o epidemie de rujeolă în România și în Europa”, a mai spus dr Otilia Tănase.

Ce este bronhovaxomul și la ce sunt folositori aerosolii descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos:

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto pentru mașina ta, efectuate de profesioniști. Ofertă specială, la Materom:

Degustări dulci pentru evenimente, la Cofetăria Cristina, oricând, cu programare! DISCOUNT pentru cei care încheie contracte în Aprilie

Ce veste bună! Acum, la Cofetăria Cristina poți programa oricând îți permite programul o degustare pentru...

Se fac angajări la Crama Veche, Amicii Building, Fan Courier, Ideal Print! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Crama Veche caută barman, Ajutor bucătar, Pizzer, ospătar și femeie pentru curățenie.  AMICII BUILIDNG angajează Contabil cu experiență, dedicat și orientat spre performanță, iar Ideal Print caută Graphic Designer. Noi locuri de muncă - la Ideal Print, Fan Courier, STEWO PLAST Năsăud și GB Instaplan, Oferta completă, mai jos: