Amintirea sau mai degrabă senzația unor peisaje, nu neapărat peisajul în sine… Aproape 40 de tablouri – pictate din memorie – au fost dezvăluite publicului ieri seară, la Muzeul Județean. Autorul acestora este tânărul pictor Alexandru Șerban, în ultimii trei ani profesor la Clubul Copiilor din Beclean, în prezent profesor la Liceul de Arte „Corneliu Baba”.
Alexandru Șerban inaugura în 2012, în același spațiu al Muzeului Județean, expoziția de debut, ca și câștigător al Premiului de Debut al Muzeului. După mai bine de 10 ani, tânărul pictor a revenit cu un nou proiect intitulat Orizonturi.
„Dimensiunea pânzelor a dictat cumva întreg proiectul. Le-am găsit de vânzare într-un lanț de magazine, ocolite de toată lumea, probabil tocmai pentru forma lor ciudată. Le-am cumpărat eu și mi-am dat seama că forma în sine impunea să pictez un peisaj. Nu altceva. Aveam în minte un proiect de genul acesta. Așa că forma lor mi s-a potrivit ca o mănușă”, a explicat Alexandru Șerban pentru Bistrițeanul.ro.
Alexandru Șerban a expus la Muzeul Județean 38 de lucrări pe pânză și o acuarelă, care a precedat seria de Orizonturi. Ne-a explicat că fiecare pictură reprezintă de fapt amintirea – senzația unui peisaj.
„Nu sunt lucrate în natură sau după fotografii, ci în atelierul meu. Sunt amintirea unor peisaje pe care le-am văzut. M-am axat pe cer, pentru că el este cel mai important element în peisaj. M-au interesat ipostaze ale cerului, în diverse momente ale zilei… La apus, la răsărit, mai tumultuos, mai înnorat sau mai senin. Asta am vrut să surprind. Este un exercițiu ușor impresionist în care sunt surprinse imagini ale cerului.
O altă provocare a proiectului: Să fie fiecare lucrare tratată într-o manieră stilistică diferită”, ne-a mărturisit Alexandru Șerban.
A început să picteze la Orizonturi în 2020, cu pauzele impuse de munca de profesor la Clubul Copiilor din Beclean. Făcea naveta acolo în fiecare zi, fapt care i-a redus simțitor timpul liber. „Am pictat, am făcut și pauze, proiectul s-a maturizat în timp. Am avut parte și de încurajări din partea celor apropiați. Dovadă că jumătate dintre lucrări sunt deja vândute…
A fost feed-backul care m-a făcut să înțeleg că merg într-o direcție bună. Vă recomand să veniți și pe timp de zi, să le mai vedeți o dată și la lumina zilei, pentru a distinge detaliile care poate că seara sunt mai greu de observat”, a povestit Alexandru Șerban pentru Bistrițeanul.ro.
Cei care doresc să cumpere din tablouri vor găsi în catalogul expoziției, disponibil gratuit vizitatorilor, o listă a prețurilor, precum și datele de contact ale lui Alexandru Șerban.
„Lumea peisajului pe care Alex Șerban ne-o propune este una cu totul specială. Ea deschide un portal către o lume interioară. Ne așteptăm ca peisajul să fie cuprins într-o dimensiune generoasă, tocmai pentru că și în mintea noastră este o perspectivă vastă în care simțim monumentalitatea.
Avem această așteptare a unei supradimensionări, a unui monumental pe care să-l regăsim în spațiul unei picturi. Contrar acestei așteptări, însă, la Alex Șerban dimensiunile sunt mai mici.
Și panotarea lucrărilor este diferită. Toate acestea au fost gândite și pregătite special așa, într-un sens căutat de Alexandru Șerban…
Există o linie a orizontului spre care artistul a îndrăznit să privească și ne-a provocat și pe noi să încercăm măcar să privim dincolo de această linie a orizontului – conturând-o pentru noi în acest spațiu expozițional…”, a precizat istoricul de artă Vasile Duda.
Dacă privim fiecare lucrare în parte, modul cu modul, vom descoperi o continuitate fantastică în acest spațiu – a mai precizat Vasile Duda. „Pătrundem astfel într-un univers continuu în care linia orizontului ne însoțește permanent. Înțelegem că pentru Alex Șerban este o luptă cu spațiul. O căutare a înțelegerii și reprezentării spațiului. Nu îl putem limita într-o pânză.
Ne-a provocat cu această simplitate a liniei, cu un minimalism în care să înțelegem profunzimea orizontului îndepărtat care ne însoțește mereu pe fiecare dintre noi.
Așa cum paradisul nu este un loc, ci un sentiment – la fel și aceste peisaje nu reprezintă un loc, ci expresia spirituală a sentimentelor pe care le trăim atunci când înțelegem dimensiunea amplă a naturii. Frumusețea dincolo de aparențe… Spațialitatea care ne însoțește și ne luminează în interior când privim spre aceste zări îndepărtate”, a completat Vasile Duda.
„Cred că Alexandru a adunat cerurile din toate timpurile și le-a trimis, pentru stocare, în spațiul Cloud din capul său. Apoi, mai bine de patru ani, a extras din plămada aceea, câte unul, și l-a așezat pe un Orizont ales la întâmplare. Culorile și lumina compoziției de pe pânză cred că reprezintă actul lui artistic.
Oamenii care vor vedea tablourile își vor aduce aminte de frumusețea lor și peste o jumătate de an, și peste trei ani sau peste zeci de ani. Cei care peste 200 de ani le vor privi își vor aminti că unele din orizonturile acestea sunt cele văzute cu ochii lor în recentul contemporan. Că le-au rămas în suflet prin frumusețea lor.
Eu unul, de exemplu, am recunoscut în 3 tablouri cerurile copilăriei mele. Îl felicit pentru această performanță”, ne-a mărturisit Nic Șerban, tatăl artistului.