Conducerea Spitalului Județean de Urgență Bistrița se gândește să apeleze la medicii de familie pentru a reduce timpii de așteptare din UPU atunci când vine vorba despre cazurile care nu pun viața bolnavilor în pericol. Se va întâmpla cu ajutorul medicilor de familie, care sunt invitați să se ocupe de cazurile mai puțin grave.
Timpul de așteptare al celor care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean ar putea scădea începând din 1 mai. S-ar putea întâmpla cu ajutorul medicilor de familie, care au fost invitați să se alăture echipei de la UPU și să preia urgențele de cod albastru și alb, adică cele mai puțin grave.
„Cea mai mare nemulțumire e legată de timpii de așteptare din UPU. Am făcut mai multe analize pe această temă. Cine ajunge în UPU beneficiază de o baterie minimă de analize, iar dacă i se aplică toată această baterie va sta pe patul de la UPU aproximativ 3 ore. În perioada gripală am avut ca timp de așteptare și 14 ore”, a expus problema managerul Spitalului Județean de Urgență Gabriel Lazany, în această dimineață la Bistrițeanul Live.
Acesta a mai precizat că multe din problemele care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe se pot rezolva la medicul de familie, însă în ciuda apelurilor făcute în spațiul public, oamenii continuă să aglomereze UPU. Din păcate indisponibilitatea unor medici de familie, care pot să fie găsiți doar în anumite zile între anumite ore, determină mulți bolnavi să meargă direct la UPU și să ceară ajutor.
„Am participat la ședința lunară a medicilor de familie și le-am făcut o propunere în acest sens: să facem o linie de gardă în UPU care să preia codurile albastru și alb. Asta înseamnă că cei care trebuiau să aștepte cel mai mult să fie preluați de medicul de familie, care să le rezolve problema, Medicii de familie s-au arătat interesați. I-am rugat să analizeze propunerea noastră, pentru că o linie de gardă e foarte bine plătită pe specialitatea lor”, a mai spus Gabriel Lazany.
În Unitatea de Primiri Urgențe, bolnavii sunt triați și primesc ajutor în funcție de următoarele coduri: roșu (când li se pune viața în pericol), galben – unde timpul de așteptare este de maxim 15 minute, verde – timp de așteptare de maxim 60 de minute, albastru – timp de așteptare 120 de minute și alb – 240 de minute și mai mult.
Dacă se va ajunge la un acord, medicii de familie își vor începe activitatea în cadrul UPU SMURD începând din data de 1 mai. O gardă de UPU le poate aduce medicilor de familie de la 340 de lei în sus, iar sâmbăta și duminica, suma trece de 1.000 de lei net.
Anual, 42.500 de persoane se prezintă la UPU SMURD, unitatea fiind pregătită pentru 20.000 de prezentări anuale. Lipsa personalului nu este singura problemă care mărește timpii de așteptare, ci și infrastructura și lipsa spațiului. Și această problemă se va rezolva, odată cu mărirea Unității de Primiri Urgență.
O altă soluție luată în calcul este apelarea la medicii care își fac rezidențiatul în clinicile clujene. Aceștia ar putea să vină și la Bistrița să dea o mână de ajutor, dacă se va ajunge la un acord cu cei care coordonează programul de rezidențiat din Cluj-Napoca.