Atragerea de fonduri europene reprezintă singura soluție de dezvoltare în cazul orașelor sau localităților de mici dimensiuni. Orașul Beclean a atras fonduri europene de zeci de milioane de euro în ultimii ani. Aceștia au fost investiți în primul rând în componenta smart a orașului, dar și pentru dezvoltarea învățământului local și a spitalului.
Componenta de investiții publice a atras și ea o serie de investiții private, care de asemenea au fost realizate utilizând fonduri europene. Ca urmare a investițiilor, populația orașului a crescut de la cca. 10.000 de locuitori în anul 2011, la mai mult de 12.640 în anul 2021.
Îmbunătățirea condițiilor de trai, a sistemului sanitar și a celui de învățământ au făcut din Beclean un oraș mai atractiv.
Unul din motivele solide al dezvoltării orașelor mici este tocmai depopularizarea accelerată a acestora.
În acest moment, la nivel național există 860 de proiecte și inițiative de tip smart city, în lucru. Acest fapt este datorat contextului pandemic care a accelerat digitalizarea. Pe acest fond, administrațiile au început să caștige fonduri și să investească în proiecte de dezvoltare și inovare.
În Beclean, prin proiectul smart city s-au bifat o serie de realizări notabile.
De enumerat ar fi transportul public urban cu autobuze electrice. Dar și cei 15 km de piste de biciclete, semaforizarea inteligentă sau băncile cu încărcare rapidă a telefoanelor mobile.
„De asemenea, avem în implementare în prezent mai multe proiecte din fonduri europene. Creșterea Eficienței Energetice în sistemul de iluminat public al orașului Beclean sau Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”. Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat din cadrul Spitalului orăsenesc Beclean, dar și Centrul social de zi. Creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe din orașul Beclean este un alt proiect care se implementează. Alături de Centrul Recreativ Legacy și Varianta de ocolire a orașului Beclean”, a explicat primarul Nicolae Moldovan.
În perspectivă, primarul orașului Beclean are în vedere un parc industrial unde investitorii să aibă un spațiu adecvat pentru desfășurarea activităților.
Imi plac semafoarele smart…un politist local care in 3 ani a invatat sa de a din mana in intersectia cu strada garii….mai ceva ca premierul ciuca…asa a fost si ciuca candva…. .foarte smart orasul…gandeste pe hartie