Dr. Rareș Bodnariuc, de la OFTA Medical Clinic (Bulevardul Republicii, 55, Bistrița), a vorbit în emisiunea Medicină pe limba ta despre tehnologia laser și beneficiile acesteia pentru pacienți.
Clujean de origine, dr. Rareș Bodnariuc a oferit primele consultații în Bistrița în 2009, când încă era rezident. I-a plăcut foarte mult orașul, astfel încât programul său în oraș s-a extins.
Specialistul în oftalmologie a explicat că laserul a fost folosit pentru prima oară în oftalmologie, acum aproximativ 50 de ani.
„Laserul are foarte multe aplicații în oftalmologie. Este specialitatea în care tehnologia se schimbă cel mai des. Probabil că foarte multă lume știe de reducerea dioptriilor”, a explicat dr. Rareș Bodnariuc.
Acesta a vorbit și despre faptul că laserul ajută înclusiv la diabet, în afecțiuni ale diabetului legate de retină, de fundul ochiului. Și în glaucom se folosește laserul, atunci când tensiunea intraoculară este foarte mare și distruge nervul optic.
Aplicații ale laserul se regăsesc și în cataracta secundară, a mai spus dr. Rareș Bodnariuc.
„La Bistrița putem face tratament pentru glaucom, diabet sau cataracta secundară, de aproape trei ani de zile. Laserul cel mare care corectează dioptriile există doar la Cluj. Îmi doresc să aduc așa ceva și la Bistrița, însă este foarte costisitor un asemenea instrument”, a explicat dr. Rareș Bodnariuc.
Specialistul în oftalmologie a vorbit și despre instrumentele de ultimă generație din Ofta Medical Clinic. A explicat tomograful oftalmologic – varianta pentru ochi a celui clasic – nu iradiază. „Putem să-l folosim de zece ori pe zi la o persoană, fără contraindicații la femei gravide, copii, implanturi sau inserții metalice, de pildă.
„În general, aplicăm tomograful doar copiilor care au diabet sau glaucom din naștere.
Tomograful ne ajută în primul rând în patologia retinei, oferind detalii pe care un tomograf clasic nu le poate detecta. Instrumentul Acest tomograf prezintă detalii la nivel de celulă. Putem și preveni, dar și urmări, celulele din nervul optic sau ale retinei.
Primul semn care ar trebui să ne îndrepte către un consult de specialitate se numără slăbirea vederii. „Vederea începe să devină încețoșată. În unele cazuri, pacienții nu mai văd central. Îmi povestesc că văd persoane pe stradă, dar nu le mai pot distinge fața.
Este recomandat, mai ales pacienților cu diabet, chiar dacă nu au niciun simptom, măcar o dată pe an un control oftalmologic. Se pot descoperi astfel, în faze incipiente, afecțiuni care ulterior pot să se agraveze și să ducă la pierderea totală a vederii”, a afirmat dr. Rareș Bodnariuc.
Specialistul a completat că în Ofta Medical Clinic din Bistrița cele mai dese intervenții chirurgicale sunt legate de cataractă, glaucom, implant de cristalin sau pleoape.
Mai multe detalii despre tehnica aplicabilă în chirurgia oftalmologică și activitatea doctorului Rareș Bodnariuc – descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos:
Bine de stiut ca medicina este in continua dezvoltare in tara noastra. Tehnologia laser sigur va ajuta multi oameni.