Spitalul Județean de Urgență din Bistrița are, oficial, altă denumire începând de astăzi. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a trimis ordinul prin care SJUB primește numele de Spital Clinic Județean de Urgență.
După mai mulți ani de investiții în sănătate la Bistrița – aproximativ 50 de milioane de euro – și un parteneriat cu Facultatea de Medicină „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Spitalul Județean de Urgență Bistrița va căpăta un nou nume, anume cel de Spital Clinic.
Conform parteneriatului pe care SJUB și Facultatea de Medicină „George Emil Palade” din Târgu Mureș l-au făcut, în spital vor putea fi susținute activități de învățământ cu scop medical pentru studenții aflați în programul de studii de asistență medicală generală și cercetare științifică-medicală.
Demersurile pentru acest obiectiv au început în luna octombrie 2022. După aproape 5 luni, SJUB devine Spital Clinic de Urgență.
„Odată cu dobândirea statutului de secție clinică pentru Secția de Medicină Internă, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița se vor putea desfășura pe lângă activități de asistență socială și activități de învățământ medical, cercetare științifică-medicală și de educație medicală continuă pentru studenții de la programul de studii asistență medicală generală”, se arată în proiectul de hotărâre depus în octombrie 2022.
Astfel, la Spitalul Județean se vor putea pregăti și studenții de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, extensia Bistrița.
„În ceea ce privește infrastructura tehnico-tehnologică existentă în cadrul secției propuse, menționăm că spitalul pune la dispoziție spațiile dedicate din cadrul secției vizate și asigură baza materială necesară pentru desfășurarea activităților de învățământ, cercetare științifică medicală și de educație continuă”, mai prevedea proiectul.
Iată ordinul de ministru, primit de conducerea SJUB:
La spitalul din Bistrița, devenit acum clinic, se ridică un nou corp de spital cu aparatură ultra-modernă. Noua clădire se va întinde pe o suprafață desfășurată de aproximativ 14.450 de metri pătrați care va fi legată de clădirea deja existentă printr-o pasarelă triplu etajată și conectată cu secțiile ATI, Bloc Operator și Chirurgie.
În incinta ei va funcționa secția cardiologie care va avea în componență o sală de operație hibrid cu angiograf pentru cardiologie intervențională, unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienților cardiaci critici), secția de hemodializă, compartimentul de chirurgie plastică, secția ORL, secția obstetrică ginecologie, compartimentul de neurochirurgie, compartimentul de recuperare neurologică, secția de neurologie, compartimentul de gastroenterologie și blocul operator (patru săli noi de operație). Au fost proiectate inclusiv birouri de internare și parcări semi-automatizate.
De asemenea, va fi pus la punct și un program de digitalizare la nivelul unității spitalicești, oferind posibilitatea accesării serviciilor digitale de înaltă calitate angajaților, pacienților și partenerilor. Banii pentru proiect vine din Planul Regional de Redresare și Reziliență, iar noua construcție va costa aproximativ 100 de milioane de euro.
Mai poți citi despre subiect:
Cadou inedit, din partea Spitalului Județean Bistrița: Va fi deschis abia peste 100 de ani
FOTO/VIDEO: 20 de preoți au pus piatra de temelie a noului corp de spital din Bistrița
Aș fi curios și eu, totuși denumirea Sălii Polivalente când va ajunge în final pe masa consilierilor județeni? Sau renumita ARENĂ s-a denumit, așa, din
PIXUL cuiva? Întreb și eu pentru un prieten… din pură curiozitate. Sau deja a fost aprobată denumirea de către organul competent și nu știm noi?