Legislația privind bullying-ul a intrat în vigoare la finele anului trecut. Totuși, abia recent s-a publicat în Monitorul Oficial și lista acțiunilor considerate agresiune psihologică. CE acțiuni intră în această categorie și care este procedura în astfel de cazuri:
Bullying-ul sau agresiunea psihologică e prezentă, de ani buni, în instituțiile de învățământ. Fenomenul a luat amploare în ultima vreme. Iar vicime i-au căzut atât preșcolari sau școlari, cât și profesori.
Legea privind bullying-ul a intrat în vizgoare la finele anului trecut.
E OFICIAL! Legea care interzice bullying-ul în școli a intrat în vigoare
Cu toate acestea, abia recent a fost publicată în Monitorul Oficial și lista acțiunilor care intră în categoria actelor de agresiune psihologică. De asemenea, s-a publicat și modul de acționare în astfel de cazuri.
ACȚIUNI considerate ACTE de BULLYING
- utilizarea de apelative denigratoare
- tachinarea
- insultele
- poreclirea
- țipetele
- amenințările verbale
- șantajul
- jignirile repetate
- privirile sau gesturile amenințătoare repetate
- intimidarea
- gesturile de excludere
- lovirea
- bătaia
- împiedicarea
- îmbrâncirea
- plesnirea
- blocarea căii
- înghesuirea
- împingerea
- agresiunile sexuale (hărțuire, atingere, avansuri etc.)
- răspândirea de zvonuri malițioase
- insultarea în locuri publice
- cererea de bani, bunuri sau echipamente (însoțită de amenințări)
- furtul
- trimiterea de mesaje repetate supărătoare, amenințătoare, insultătoare, obscene, filmări/imagini/mesaje denigratoare la telefon sau computer etc.
PROCEDURA în caz de bullying
- Identificarea situației de bullying – Acest lucru trebuie făcut de către profesorii care interacționează direct cu elevii supuși unui astfel de tratament, pe baza propriilor evaluări și a completării unui formular de risc.
- Investigarea situației de bullying raportate, în vederea stabilirii măsurii în care este vorba, într-adevăr, despre un comportament de bullying, ce persoane sunt implicate, forma de manifestare a acestuia, contextul și cauzele.
- Organizarea unei echipe multidisciplinare formate din profesori, care se va ocupa de managementul cazului, de readaptare fizică, psihologică și de reintegrarea socială a elevului-victimă, a martorilor, precum și a elevului/elevilor cu comportament agresiv.
„Dacă situația sesizată nu a fost identificată ca bullying, dar se constată urmări fizice / emoționale asupra preșcolarului / elevului, se anunță imediat atât părintele / reprezentantul legal al preșcolarului / elevului-victimă, cât și Direcția generală de asistență socială și protecția copilului, poliția, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, după caz”, mai apare în normele de aplicare ale Legii antibullying, conform Avocatnet.ro.
SANCȚIUNI aplicate
Legea NU are sancțiuni specifice. Ca urmare, se va aplica dreptul comun în materie:
- – pentru injurii și insulte (ele sunt delicte civile) cel agresat poate face la instanța civilă cerere de acordare a daunelor morale;
- – pentru amenințare, șantaj, hărțuire sau incitare la ură ori la discriminare (ele sunt infracțiuni) se poate face plângere la poliție sau parchet pentru a se deschide urmărire penală;
- – pentru discriminare se poate face sesizare la Consiliul Național de Combatere a Discriminării.
Dar dincolo de acestea, fiind vorba de o faptă ilegală comisă la școală, copilul agresor poate fi sancționat disciplinar potrivit Statutului Elevului adoptat în anul 2016.
FOTO – digi24