Legea referitoare la înregistrarea bacșișului oferit în restaurante și baruri a fost publicată în Monitorul Oficial în ultimele zile ale anului trecut. Un comunicat al celor de la Finanțe precizează ce obligații prevede legea:
Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrita-Năsăud a transmis ieri un comunicat pentru a informa pe contribuabilii județului faptul că, prin Legea nr.376/2022 publicată în Monitorul Oficial la nr. 1255 / 27.12.2022, a fost reglementat modul de evidențiere a bacșișului în contabilitatea operatorilor economici.
Totodată, legea reglementează și tratamentul fiscal aplicabil acestor sume distribuite către salariați.
Procedura de evidențiere distinctă pe bonul fiscal a bacșișului este prevăzută doar pentru anumite coduri CAEN.
- Codul CAEN 5610 și codul CAEN 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor
Operatorii economici vor avea obligația de a înmâna clientului o notă de plată, înainte de emiterea bonului fiscal. În această notă de plată sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota va trebui să aibă și o rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a bașișului.
Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.
Dacă se livrează produsele la domiciliul clienţilor, nu este obligatorie menționarea bacșișului pe bonul fiscal.
Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacşişului de la client de către operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor. Distribuirea acestor sume către salariaţi nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor.
De asemenea, bacşişul nu poate fi asimilat, din punct de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.
Sumele astfel încasate se înregistrează în contabilitatea agentului economic. Acestea se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora.
Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura şi modalitatea de distribuire către salariaţi a bacşişului.
Sumele provenite din distribuirea bacșișului sunt impozabile la salariați, ca venituri din alte surse.
Impozitul datorat de salariat în cotă de 10% se reține la sursă la momentul distribuirii bacșișului de către operatorul economic. Acesta se achită la bugetul de stat, potrivit art.115 din Codul Fiscal.
Nu se datorează contribuții sociale obligatorii.
Nerespectarea obligației de evidențiere a bacșișului pe bonul fiscal de către operatorii economici – așa cum este reglementat la art.2^3 din O.U.G. nr.28/1999, cu modificările și completările aduse prin Legea nr.376/2022 – constituie contravenție. Se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.
Foto @ Oradesibiu.ro