-0.7 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare „amanetează” pădurea să-și plăteasca datoriile la ANAF

Unul dintre cele mai bogate ocoale silvice din țară a ajuns să pună gaj lemnul din pădure pentru a-și putea plăti datoriile la ANAF. În urma unui control, instituția a imputat ocolului peste un milion de euro.

Pe ordinea de zi a Consiliului Local al comunei Șanț este un proiect de hotărâre prin care consilierii își dau acordul ca Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare să garanteze anual cu 43.855 de metri cubi plata unei datorii de 5,3 milioane de lei (peste un milion de euro).

„Proiect de hotărâre privind aprobarea constituirii ca și garanție în favoarea Ocolului Silvic Izvorul Someșului Mare a volumului de 43.855 de mc reprezentând volumul anual de recoltare a masei lemnoase aferent anilor 2024-2029 în vederea garantării eșalonării creanței în cuantum de 5.389.102 lei stabilită prin Decizia de Impunere nr. F-BN-414/25-09-2023 privind obligațiile fiscal principale aferente bazelor de impozitare stabilite în cadrul inspecției fiscale emisă de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud”, se arată în dispoziția primită de consilierii locali.

Potrivit primarului comunei Șanț, Marian Forogău, dacă nu se merge pe o eșalonare a plății datoriilor avute la ANAF, Ocolul Silvic Someșul Mare riscă să aibă conturile blocate. Practic, dacă ocolul silvic nu plătește anual contravaloarea celor peste 43.000 de mc, ANAF poate confisca direct lemnul. Se pare că datoriile avute de ocolul silvic se întind pe 5 ani.

Primăria Șanț are cea mai mare suprafață de pădure din cadrul ocolului silvic, 10.500 de hectare. Mai sunt proprietare de pădure primăriile Șanț și Parva. Primarul Mariam Forogău spune că primăria nu a încasat nici anul acesta suma datorată, doar jumătate din suma de 1,6 milioane lei cuvenită.

Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare este unul dintre cele mai bogate ocoale silvice din județ. Potrivit ultimelor date financiare aferente anului trecut, veniturile ocolului în 2022 a fost de 14,6 milioane de lei. Din această sumă, jumătate (7,2 milioane lei) merge pe cheltuieli cu personalul.

Foto: Arhivă

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Sa tai padure ca sa platesti personalul nu e treaba buna.
    Cica se zice ca padurea este a poporului .Pai sa vina statul sa o ia de tat ca de ocoale sunt satul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...