Municipalitatea a decis ca oamenii străzii să fie adunați într-o școală și izolați pentru 14 zile. Iar apoi, să fie transferați în centrul de cazare temporară a PMB. CINE sunt cei ce se ocupă, în această vreme, de oamenii străzii:
O categorie de persoane sunt extrem de vulnerabile în fața pandemiei de coronavirus. Este vorba de oamenii străzii, oamenii „nimănui”, aurolacii etc.
Municipalitatea a decis ca aceștia să fie adunați de pe străzi și puși în izolare pentru 14 zile, iar apoi cazați la Centrul de Cazare Temporară a PMB, de pe I.L. Caragiale.
Persoanele fără adăpost din Bistrița, îngrijite de Primărie într-un spațiu special amenajat
Se pare că locația aleasă ar fi o școală. Iar cei ce se ocupă de ei… mai mult voluntari.
„Soției mele i s-a zis că trebuie să păzească boschetarii aduși la Generală… Ea e îngrijitoare la creșă, iar acum trebuie să facă asta?! Cum e posibil așa ceva? Cum să păzească de dimineața până la ora 10 seara boschetarii care sunt violenți, beau și știu că sunt mulți din pușcării. Ăștia sunt aduși din toate părțile! S-a gândit cineva cum se protejează îngrijitoarele? Trebuie să îi păzească să nu iasă de acolo, dar cum poate o femeie să facă asta?? Îngrijitoarele nu sunt paznici de boschetari! Poliția locală ce face? A zis directoarea că numai noaptea se face pază, de la 10 seara, cu bărbați! Nu au echipamente, măști, nimic nu au! Numai ce își aduc de acasă”, a scris revoltat un bistrițean pe adresa redacției.
Reprezentanții primăriei au confirmat că locația e o școală și că se folosesc îngrijitoare de la creșe.
„Da. oamenii străzii sunt duși în acea școală. De ei ne ocupăm noi, cei de la Direcția de Asistență Socială din cadrul primăriei. De asemenea, ne ajută cei de la SVSU Bistrița și alți voluntari. DGASPC ne-a lăsat baltă, așa că noi, de la primărie suntem în prima linie. Am apelat și la îngrijitoarele de la creșe. Dar nu le punem la pază. Această categorie de oameni e o categorie mai sensibilă de gestionat, și se ocupă de ei doar oameni pregătiți, care știu cum să gestioneze. Fiecare dintre cei care ajută are un rol și are o anumită atribuțiune. Dar nu punem femeile la pază. Ele ne ajută, cu vârstnicii, au un loc clar”, au explicat, pentru Bistrițeanul.ro, reprezentanții PMB.
Reprezentanții DGASPC susțin că nu au fost contactați pentru a sprijini aceste demersuri, dar nu vor ezita să intervină.
„Noi nu am fost contactați pentru acest proiect. Dacă vor avea copii pe care vor dori să îi plaseze în centrele noastre, bineînțeles că vom ajuta. Noi ne ocupăm de centrele de permanență, de centrele de copii, supraveghem atent ce se întâmplă și luăm toate măsurile ca să evităm orice îmbolnăvire. Dar dacă primăria ne va solicita ajutorul, găsim soluții pentru copii”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, directoarea DGASPC BN, Crina Andreica.