Scandalul de la Telciu pe tema rețelei de apă, este departe de a fi finalizat. Locuitorii comunei Telciu sunt foc și pară pe primarul Sever Mureșan și cer referendum pentru demiterea acestuia. Totul a pornit de a interminabilul scandal cu Aquabis.
Locuitorii comunei Telciu vor să organizeze referendum pentru demiterea primarului Sever Mureșan pe motiv că ar fi cedat pe ascuns infrastructura de apă către Aquabis.
Oamenii susțin că rețeaua de apă de la Telciu a fost realizată încă din 1976 prin eforturile localnicilor. Acest sistem a fost reabilitat în 1996 printr-un proiect comun al Consiliului Local Telciu și o localitate parteneră din Elveția.
Este vorba despre o rețea de apă care se întinde pe 12 km, care a fost modernizată treptat de către locuitori. Aquabis, spun oamenii, nu a avut niciun merit în înființarea acestei rețele. Până acum, fiecare familie plătea o taxă de 106 lei pe an la primărie, pentru apa pe care o consuma. Consiliul Local a aderat la ADI Apă –Canal, încă de la înființarea asociației, fără acordul cetățenilor.
La începutul anului curent, primăria a predat infrastructura spre Aquabis. Oamenii îi acuză pe aleșii locali că au cedat pe ascuns infrastructura de apă către ADI. Acum furnizorul de apă ar urma să factureze apa consumată de locuitorii comunei Telciu.
Telcenii nemulțumiți vor demiterea primarului prin referendum
Oamenii și-au manifestat vehement nemulțumirea, iar în ultimele zile a fost nevoie de supravegherea forțelor de ordine.
Ei cer demiterea primarului Sever Mureșan prin referendum. Pentru asta, s-au adresat prefectului Stelian Dolha printr-o scrisoare care nu a fost înregistrată încă la registratura Instituției Prefectului Bistrița Năsăud. Locuitorii comunei Telciu spun că vor aduna semnăturile necesare organizării referendumului.
Ce spune Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud
Reprezentanții Prefecturii au transmis un comunicat de presă în care arată că au luat act de apariția în presă a scrisorii, dar și că aceasta nu este înregistrată la registratura instituției. Instituția Prefectului a dat asigurări că este deschisă solicitărilor cetățenilor, dar acestea trebuie să respecte prevederile legale.
”Referitor la situația apărută în comuna Telciu, Instituția Prefectului județul Bistrița-Năsăud a luat act de apariția în presă a informației conform căreia „Locuitorii din Telciu cer demiterea prin referendum a primarului Sever Mureșan”.
Până la această oră nu a fost depusă la registratura instituției nicio cerere pentru organizarea unui referendum pentru încetarea mandatului primarului comunei Telciu. Apreciem că un asemenea demers poate fi făcut doar în condițiile și cu stricta respectare a art. 162 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicatul transmis de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.
Potrivit articolului invocat de cei de la Prefectură, mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art. 144 şi 145, care se aplică în mod corespunzător. Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului. Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătură olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului. Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei.
Problema ieșirii comunei Telciu din ADI Apă-Canalizare a degenerat si din cauza reactiei Consiliului Judetean Bistrița-Năsăud, care in loc să se implice si să găsească o solutie acceptabilă de solutionare a conflictului, a transmis un comunicat prin care se eschivează de orice răspundere, arătând cu degetul către Societatea Aquabis S.A.: „În concluzie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud nu are competență în a gestiona această situație, însă dorește respectarea legii, pentru a putea continua investițiile majore în serviciile de apă și canalizare”.
Nimic mai fals. Compania de apă Aquabis, este organizată ca societate pe acțiuni, din care Consiliul Judetean Bistrița-Năsăud deține pachetul majoritar, de 95,51%. Compania este condusă de un director general, in persoana lui Ioan Șandru și de un director general adjunct, pe numele său Alexandru Macarie Moldovan, nimeni altul decât fratele președintelui Consiliului Județean BN, Radu Moldovan. Prin urmare, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud are competență si obligatia în a gestionarea situației de la Telciu, atât în calitate de actionar majoritar al companiei Aquabis cât si în virtutea „nepotismului” existent la nivelul conducerii companiei de apă.